Županija posreduje u zbrinjavanju ovčje vune

ovcari_01U organizaciji Požeško-slavonske županije u Velikoj je županijskoj vijećnici u Požegi održan radni sastanak predstavnika Županije, Hrvatske poljoprivredne agencije i ovdašnjih ovčara s izaslanstvom tvrtke  Kristan nautika d.o.o. iz Krka, specijalizirane za otkup i prodaju ovčje vune. Kako je tom prilikom izvijestio županov zamjenik za gospodarstvo Željko Jakopović, Županija na taj način želi pomoći našim ovčarima u zbrinjavanju ovčje vune.

Na našem je području evidentirano oko 22.000 ovaca kroz sustav poticanja, što sigurno nije konačan broj. U vrijeme šišanja ovaca, koje je uglavnom za ovu godinu završenu, javlja se problem rješavanja vune koja tako često biva zbrinuta na neadekvatan način.

ovcari_02

- Dogovorili smo da će predstavnici tvrtke Kristan nautika u neposrednom kontaktu s proizvođačima, ovčarima rješavati taj problem na način da će osigurati ambalažu (plastične vreće) i prijevoz do njihova skladišta, a na vlasnicima vune je samo da napune vreće. U idućoj ćemo godini nastojati u proračunu osigurati simboličnu naknadu proizvođačima za skupljanja vune poslije šišanja, kako bismo na taj način zapravo riješili tri problema odjednom - zaštitili bismo okoliš, potaknuli proizvodnju vune kao sirovinu za preradu te, što je možda ovčarima i najzanimljivije, osigurali bismo im mogućnost da sutra u Europskoj uniji dobiju odgovarajući certifikat o adekvatnom zbrinjavanju vune koji bi im izdala spomenuta tvrtka. Bez toga papira, ovčari neće moći tražiti niti dobiti nikakve poticaje - kazao je dožupan Jakopović, dodajući kako sada očekuje da ovdašnji ovčari i specijalizirana tvrtka s Krka postignu dogovor te da priča o zbrinjavanju ovčje vune na našem području u potpunosti zaživi od iduće godine.