Župan otvorio izložbu o prof. Dragutinu Pavličeviću

pavlicevic-1Požeški odjel Državnog arhiva obilježio je danas Međunarodni dan arhiva prigodnom izložbom postavljenom u prostoru požeške Gimnazije, posvećenoj  pedesetoj godišnjici neprekidnoga  znanstvenoga rada profesora Dragutina Pavličevića, najplodnijega živućega hrvatskoga povjesničara. Izložbu, u nazočnosti brojnih ljudi iz kulturnoga i društvenoga života Požeštine, otvorio je požeško-slavonski župan Marijan Aladrović.

pavlicevic-2

Dosada je prof. Pavličević, rečeno je tom prigodom, napisao preko 600 znanstvenih članaka, priloga i tekstova te objavio jedanaest knjiga, obnašajući pritom i brojne strukovne dužnosti.

pavlicevic-3

Petnaestak godina svoje mladosti proveo je u Pleternici te je bio učenik požeške Gimnazije u kojoj je danas, doduše u novoj zgradi, i upriličena izložbu njemu u čast. Profesor Dragutin Pavličević, obrađujući uglavnom povijest Hrvata, u svojim je djelima izučavao i zavičajnu povijest požeškoga kraja, a svu svoju bogatu povijesnu građu darovao je arhivu u Požegi koji je, pak, dio toga blaga predstavio požeškoj javnosti na toj izložbi.

pavlicevic-4

- Ljubav prema domovini i zavičaju vodilja je kojom se trebaju služiti i budući naraštaji povjesničara - poručio je prof. Pavličević.

Prije točno pedeset godina Dragutin Pavličević je napisao prvu knjigu „Na vratima Požeške kotline“, koja je vezana uz početak rada Matice hrvatske u Požegi čiji je on bio jedan od utemeljitelja. Nedavno je objavio monografiju Pleternice 1270 - 2010, a 1997. godine proglašen je i počasnim građaninom Grada Pleternice.

pavlicevic_5