Dožupan Troha ispratio bicikliste premu Dubrovniku

bicikl_ferdo_01Ispred Kužnoga pila na glavnomu požeškom trgu, Trgu sv. Trojstva, danas su u 9 sati na put prema Dubrovniku s biciklima krenuli dvojica požeških mladića, Marijan Crnjac i Nikola Banožić. Na put ih je, među prijateljima i rodbinom, ispratio i Ferdinand Troha, županov zamjenik za društvene djelatnosti. Marijan i Nikola dosad su na najdulje biciklima išli do Vukovara i okolice (oko 190 kilometara), no sigurni su kako će i ovaj put uspjeti.

bicikl_ferdo_02

- Vjerujemo da ćemo stići i do Dubrovnika. Istina, ovaj će put biti malo teže jer moramo nositi i dosta opreme, šator, vreće za spavanje i ostalo, ukupno oko 30 kilograma tereta – kazali su Marijan Crnjac i Nikola Banožić, kojima je dožupan Troha zaželio sretan i uspješan put te dobro vrijeme na tom njihovom nesvakidašnjem i vrlo zahtjevnom pothvatu.

Iako su se njihovi roditelji u početku protivili toj njihovoj avanturi, kojoj nije cilj samo što brže stići do Dubrovnika nego i promovirati biciklizam kao sport, zdrav način života i sigurnost u prometu te svoj grad i Požeško–slavonsku županiju, na kraju su se morali pomiriti s putovanjem svojih sinova.

bicikl_ferdo_03

Marijan je na biciklu svaki dan, preko tjedna dva tri sata, a vikendom i po pet šest sati. Najljepše mu je, kazao je pred okupljenim novinarima, voziti bicikl po Požeškoj gori i Papuku koje smatra idealnim za bavljenje brdskim biciklizmom. Njegov prijatelj, 23-godišnji Nikola Banožić koji je ovaj tjedan diplomirao na Agronomskom fakultetu biciklizmom se bavi tek zadnjih godinu dana.

Osim što su tijekom priprema za višednevnu vožnju svakodnevno vozili bicikl zadnjih mjesec i pol, odlazili su i u teretanu. Tijekom putovanja morat će paziti i na prehranu koja se mora više bazirati na proteinima i voću. Nakon što stignu do Dubrovnika, otići će i do Prevlake, najjužnije točke naše domovine, a nakon par dana odmora krenut će biciklima nazad do Požege, ali uz odmore u pojedinim turističkim mjestima duž Jadrana.

bicikl_ferdo_04