U Vidovcima obilježeno 20 godina formiranja ZNG-a!

vidovci_01Dvadeseta obljetnica osnutka i formiranja 63. samostalnoga batuljuna Zbora narodne garde (ZNG-a) na igralištu u požeškom prigradskom naselju Vidovcima danas je svečano obilježena na istom mjestu na kojem su se u ljeto 1991. godine postrojili prvi dragovoljci iz Požeštine, sa željom da brane naš kraj i našu domovinu od neprijatelja. Iz toga je  63. samostalnoga bataljuna ZNG-a na našem području kasnije formirana Hrvatska vojska.

vidovci_02

Svečanost u Vidovcima svojim su dolaskom uveličali mnogi uzvanici, među njima i ministar branitelja Tomislav Ivić, kao izaslanik predsjednice Vlade RH,  zatim izaslanik predsjednika države brigadni general Ivan Jurić, jasno, i čelnici Požeško-slavonske županije predvođeni županom Marijanom Aladrovićem, predstavnici braniteljskih udruga, vojske, policije, gradova i općina te kulturnoga i javnoga života Požeštine.

vidovci_03

Nakon polaganja vijenaca uza tamošnji spomenik, dvadeseta obljetnica osnutka ZNG-a iskorištena je i kao odlična prigoda za otkrivanje spomen ploče svim poginulim, umrlim, nestalim i živim hrvatskim braniteljima s područja Vidovaca i susjedne Dervišage. Ploču su otkrili dvojica očeva poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata.

vidovci_04

Tom je prigodom vojni kapelan Željko Volarić, koji je predvodio zajedničku molitvu, obavio i blagoslov spomen kamena 63. bataljuna ZNG-a koji će se odnijeti u crkvu Hrvatskih mučenika u Udbinu gdje će biti ugrađen u zid sjećanja svih postrojbi Hrvatske vojske.

vidovci_05

Nakon toga je na samom igralištu održano postrojavanje pripadnika spomenutoga batuljuna, prve vojne organizirane skupine hrvatskih branitelja u našem kraju koji su prije dvadeset godina iskazali svoju hrabrost i ljubav prema Hrvatskoj na najbolji mogući način, stavivši se na raspolaganje za obranu od agresora koji je tih dana krenuo s prvim napadima u našoj zemlji. Nakon postrojavanja pred umirovljenim pukovnikom HV-a Zlatkom Boškovićem, jednim od ratnih zapovjednika u Požeštini, okupljenima se s pozornice obratilo nekoliko govornika. Pročitano je i pismo generala Miljenka Crnjca, prvoga zapovjednika 123. brigade, koji zbog svoje bolesti nije mogao nazočiti postrojavanju.

vidovci_06

Nekadašnjim hrvatskim vojnicima, među ostalim uzvanicima, obratio se i županov zamjenik za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, čestitavši im, u županovo te u svoje ime, dvadesetu obljetnicu prvoga okupljanja i postrojavanja u vremenima kada to nije bilo nimalo lagano.

- Danas je ponosito ovdje stajati. Vjerujem da taj osjećaj obuzima sve nas. Vjerujem da i danas, dvadeset godina poslije, nemamo krizu identiteta i da smo ustrajni na putu koji smo tada odlučili ostvariti pod vodstvom prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana. Hrvatska je danas na tom putu, a vi na vidovačkom stadionu ponosno stojite. Čestitao bih ovim putem mještanima ovoga prekrasnoga prigradskoga naselja Vidovaca, na svemu što čine da ti dani ponosa i slave ostanu zapamćeni te na svemu što čine da te dane prenesu na mlađe naraštaje. To je garancija opstojnosti i hrvatske države, ali i ideja za koje ste prije dvadeset godina krenuli u oslobađanje, odnosno formiranje samostalne države Hrvatske. U ime Požeško-slavonske županije još jedanput čestitam svima vama na dostignućima koje ste postigli i ustrajmo u svojim namjerama te prenesimo pritom sve one plemenite ideje na svoju djecu - kazao je dožupan Troha.

vidovci_07

Ministar Ivić, pozdravivši sve  kao izaslanik predsjednice Vlade Jadranke Kosor te im prenijevši njezine iskrene čestitke, također je podsjetio na važnost samih početaka stvaranja HV-a, kao što je Vidovcima bio slučaj s formiranjem prvoga bataljuna ZNG-a. Ukazao je i na doprinos hrvatskih branitelja u stvaranju hrvatske države, kazavši kako im to nitko ne može uzeti, kao i činjenicu da su oni izvojevali pobjedu u Domovinskom ratu, na što s pravom mogu i trebaju biti ponosni.