I naša Županija za Slavonsku energetsku agenciju

sea_01Predstavnici pet slavonskih županija i četiri grada potpisali su u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek Pismo namjere o osnivanju Slavonske energetske agencije (SEA), kao dio programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) koji se provodi u svim hrvatskim gradovima i županijama. Ispred Požeško-slavonske županije Pismo namjere o osnivanju Slavonske energetske agencije potpisao je požeško-slavonski župan Marijan Aladrović.

Cilj je buduće regionalne energetske agencije pomoći slavonskim gradovima i županijama u ispunjavanju svih obveza koje propisuje Zakon o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, a pomoći će i u prikupljanju sredstava iz fondova EU, istaknuto je na svečanosti potpisivanja Pisma namjere.

- Lokalne vlasti u Hrvatskoj suočene su sa strogim novim zahtjevima u dijelu energetske učinkovitosti, koje podrazumijevaju između ostalog i obvezno certificiranje svih objekata u javnom vlasništvu - rekla je stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj Louisa Vinton.

sea_02

Agencija će biti u Osijeku, a osnovat će se do kraja ove godine. Sredstva za financiranje tri do pet zaposlenika, koliko se smatra optimalnim za rad Agencije, osigurat će se od uštede smanjene potrošnje energije provođenjem mjera energetske efikasnosti. Program osnivanja agencija provodi se u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, te uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svih 1.370 javnih objekata u vlasništvu lokalne vlasti pet slavonskih županija koje imaju oko 800.000 stanovnika, već je uključeno u projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama koji provodi UNDP, a u sklopu kojeg se prate podaci o njihovoj potrošnji energije.