Marijana Petir otvorila Poučnu stazu na Sovskom jezeru

staza-1Saborska zastupnica i predsjednica saborskoga Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir prigodnim je presijecanjem vrpce otvorila Tematsko-poučnu stazu na Sovskom jezeru koju je, uz pomoć Ministarstva turizma, Zaklade Adris, Hrvatskih šuma, Požeško-slavonske županije i Općine Čaglin, uredila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem naše županije.  Riječ je o 1,5 kilometara dugoj stazi s 12 informativnih ploča o tamošnjem biljnom i životinjskom svijetu.

staza-2

Svečanosti otvaranja nazočili su još i državni tajnik u Ministarstvu turizma Željko Lenart, ravnatelj Državnoga zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković, požeško-slavonski župan Marijan Aladrović sa svojim zamjenikom Željkom Jakopovićem, zatim brodsko-posavski dožupan Davor Vlaović, načelnik Općine Čaglin Ivan Đurina te mnogi drugi.

staza-4

Poslije uvodnoga pozdrava ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije Tomislava Crnjca, svaki se od spomenutih gostiju obratio okupljenima s nekoliko riječi, govorivši o značaju Sovskoga jezera, dok su se domaćini i predstavnici Požeško-slavonske županije posebno zahvalili Ministarstvu turizma i svima drugima koji su pomogli u uređenju staze.

staza-5

Sovsko jezero poznati je biser slavonskog gorja, smješten na Dilj gori, poznat kao i ostatak Panonskoga mora, zanimljiv izletnicima iz Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, koji posljednjih godina bilježi sve više posjetitelja. Stoga će jedna informativna tematsko-poučna staza doista biti pravo osvježenje i dodatak ponudi toga značajnoga krajobraza u čaglinskom kraju.

staza-3