Dožupan Troha otvorio priredbu "Slovaci Slovacima"

slovaci-1Pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine  u Republici Hrvatskoj te slovačkoga nacionalnoga Ureda za Slovake koji žive u inozemstvu, kulturna priredba «Slovaci Slovacima 2011.» koju je tradicionalno organizirala Matica slovačka "Kukučin Kuntarić" iz Jakšića, ove je godine održana u Grabarju, mjestu kutjevačkoga kraja. U nazočnosti gostiju iz Hrvatske i Slovačke, priredbu je otvorio Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskoga župana.

slovaci-4

Dožupan Troha čestitao je članovima Matice slovačke "Kukučin Kuntarić" na entuzijazmu i ljubavi prema domovini svojih predaka, što iskazuju takvih susretima svake godine. Zaželio je dobrodošlicu nazočnim načelnicima i gradonačelnicima i Slovačke, kazavši kako vjeruje da će slovački i hrvatski narod njegovati prijateljstvo na ovaj način i dalje, posebno kada se Hrvatska pridruži Europskoj uniji čiji je Slovačka član.

slovaci-2

Uz članove Matice slovačke "Kukučin Kuntarić, tradiciju, običaje i pjesmu svoga kraja predstavili su i folkloraši iz Pleternice, Zokovog Gaja te «Češke besede» iz Bjeliševca. Skupu  je nazočio i Željko Lomjanski, dopredsjednik Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj.

slovaci-3