Premijerkin savjetnik u Požegi govorio o ulasku u EU

stier-1Davor Stier, savjetnik predsjednice Vlade RH za vanjsku politiku, održao je zanimljivo predavanje u Požegi o ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju. Vrativši se iz Poljske, gdje je bio član visokoga hrvatskoga izaslanstva predvođenoga premijerkom koje se susrelo s premijerom Poljske, Stier je pred stotinjak okupljenih u požeškoj Gospodarskoj komori iznio niz argumenata o važnosti i dobrim stranama priključenja Hrvatske velikoj europskoj obitelji.

stier-3

- Nakon prvoga desetljeća stvaranja hrvatske države (međunarodno priznanje, Domovinski rat), zatim drugoga desetljeća u kojem smo se orijentirali na ulazak u euroatlantske integracije (NATO, EU), sada smo zakoračili u treće desetljeće hrvatske samostalnosti u kojem ćemo postati dio zajednice koju čini 500 milijuna ljudi i na kojem ćemo se usredotočiti na razvoj vlastitih potencijala unutar Europske unije. Članstvo u Europskoj uniji dodatno će ojačati hrvatsku državu, transformirati je da kroz neizbježne reforme postane servis građana u pravom smislu te da se, najjednostavnije rečeno, Hrvatska vrati kući, tamo gdje pripada i gdje je oduvijek trebala biti - kazao je Davor Stier pred okupljenim političarima, gospodarstvenicima i drugim građanima koji su došli poslušati zanimljivo predavanje hrvatskoga stručnjaka za vanjsku politiku.

stier-4

Govoreći okupljenima, među kojima su bili i saborski zastupnik Franjo Lucić te požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, premijerkin savjetnik Stier napomenuo je kako nas u Europskoj uniji definitivno čekaju viši demokratski standardi i bolja klima za razvoj gospodarstva.

stier-6

- Hrvatska će mati neusporedivo veću korist kao članica EU-a, nego kao outsider. Primjerice, u prvih šest mjeseci članstva, dakle u drugoj polovici 2013. godine samo će se hrvatskim poljoprivrednicima  odobriti 100 milijuna eura nepovratnih poticaja koji će biti isplaćeni u cijelosti. Poljaci, koji sada predsjedaju Unijom, bili su sumnjičavi prema ulasku u EU, na referendumu je svega 56 posto izašlih bilo za priključenje, a danas sedmu godinu nakon što su postali dio europske obitelji preko 70 posto Poljaka podržava Europsku uniju. Upravo su najveći protivnici ulaska bili njihovi poljoprivrednici, svega njih 20 posto podržavalo je tu ideju. Danas, kada je u međuvremenu u poljoprivredu uloženo oko 14 milijardu eura, kada im prehrambena industrija svake godine raste za 6 do 8 posto, preko 70 posto poljoprivrednika podržava njihovo priključenje Uniji - istaknuo je Stier.

stier-8

Nakon zanimljivoga predavanja, okupljeni su imali dosta pitanja za premijerkinoga savjetnika za vanjsku politiku, pa su tako mogli doznati da se poljoprivredno zemljište neće moći prodavati stranim državljanima sedam godina po ulasku Hrvatske u Europsku uniju, s mogućnošću produljenja na još tri godine, ukoliko Hrvatska procijeni da je to potrebno. Hrvatska će dobiti i neograničen pristup tržištu EU-a koje broji pola milijardi stanovnika, imat ćemo i potpuni pristup europskim fondovima, povećat će se izravna strana ulaganja jer će nestati dosadašnje barijere, a radnici će pak imati pristup tržištu rada u zemljama EU.-a, kao i učenici te studenti mogućnost daljnjega školovanja diljem Europe.

stier-2

Rečeno je i kako ulazak u EU Hrvatskoj znači i povećanje sigurnosti, također i solidarnosti te suradnje među zemljama članicama, bolju zaštitu vanjskih granica dok se unutarnje granice, one prema sadašnjim članicama EU-a uklanjaju, a to je veliki plus za građane i za gospodarstvo. Unija sa sobom neizbježno nosi i poboljšanje kvalitete života, od zaštite okoliša, prava radnika i potrošača i niz drugih jasno uređenih normi i pravila ponašanja koje će zasigurno unaprijediti Hrvatsku u svakom pogledu.

stier-5