Župan Aladrović s hodočasnicima pješice išao u Voćin

vocin-gospaTradicionalno hodočašće Gospi Voćinskoj ove je godine okupilo velik broj vjernika. Središnjem je misnom slavlju pred novouređenom voćinskom crkvom, prema procjenama, nazočilo preko 20.000 vjernika. Među njima je bio i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović koji je i hodočastio Gospi u Voćin, krenuvši iz Stražemana u  5 sati u nedjeljno jutro, zajedno sa saborskim zastupnikom Franjom Lucićem i brojnim drugim hodočasnicima.

vocin-2

- Ovo je dan naše duboke radosti i iskrene zahvalnosti Bogu Trojedinomu i Isusovoj Presvetoj Majci za sretno završeno veliko i važno djelo! Svetište Gospe Voćinske ima ponovo sagrađenu i posvećenu crkvu! Dobro došli na prvo hodočašće našoj Gospi Voćinskoj u njezinom obnovljenom domu – istaknuo je sinoć na početku središnjeg slavlja Godine Gospe Voćinske domaći biskup dr. Antun Škvorčević pred okupljenih dvadesetak tisuća hodočasnika iz zapadnog slavonskog i posavskog dijela Požeške biskupije.

vocin-3

Predvoditelj slavlja kardinal i vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, uz kojeg je koncelebriralo još 12 nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske te susjednih država, u propovijedi je progovorio o majci i majčinstvu.
- Majka je tako nešto lijepo da ju je i Bog htio imati. Svoju posebnu božansku ljubav pokazao nam je kada je s križa gledajući svoju majku svome učeniku kazao: "Evo ti majke". Na taj način svima je nama ostavio svoju majku. Mi danas dolazimo njoj da sebe prepoznamo kao Isusove učenike, da obnovimo svetište svoje savjesti, dostojanstvo djece Božje – poručio je kardinal Puljić koji je upozorio da će hrvatski narod doživjeti pravu obnovu kada se vrati dostojanstvo majčinstva.

vocin-5

Slavlje je završilo svečanom procesijom s likom Gospe Voćinske uz upaljene svijeće i pjevanje marijanskih pjesama po središnjoj voćinskoj ulici te unošenjem njezine slike na posebno mjesto u novosagrađenoj župnoj i svetišnoj crkvi.

vocin-6