Premijerka Kosor na obljetnici tragadije u Kusonjama

kusonje-1Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u pratnji četvorice ministara, izaslanik predsjednika države, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, saborski zastupnici, župani bjelovarsko-bilogorski i požeško-slavonski sa svojim suradnicima, gradonačelnici i načelnici, predstavnici vojske i policije te brojnih braniteljskih udruga danas su u Kusonjama pokraj Pakraca odali počast dvadeset i trojici poginulih hrvatskih branitelja, hrvatskih vitezova iz Bjelovara.

kusonje-2

Podsjetimo, na blagdan Male Gospe 1991. godine u četničkoj su zasjedi u Kusonjama ubijena dvadesetorica hrvatskih branitelja čija su tijela masakrirana i bačena u masovnu grobnicu u Rakovu potoku. Dvije godine poslije, za vrijeme prisjećanja tragičnoga događaja iz 1991. godine, prilikom polaganja vijenca, od preko noći podmetnute nagazne mine još su trojica pripadnika bjelovarske brigade poginula.

kusonje-5

Udruga obitelji poginulih branitelja Kusonje 91. - 93. po završetku Domovinskoga rata krenula je u uređenje spomen parka Kusonje na mjestu tragične pogibije te je uz pomoć brojnih donatora i dobrih ljudi uspjela sagraditi ponosit objekt, kapelicu sa spomen pločom i prostrani park s klupama i sjenicama, a danas je dvoje djece poginulih branitelja na tom mjestu otkrilo i spomen ploču sa zahvalom svima koji su pomogli u izgradnji spomen parka u Kusonjama.

kusonje-3

Ispred Požeško-slavonske županije vijenac su i ove godine položili te svijeću zapalili požeško-slavonski župan Marijan Aladrović i njegovi zamjenici Ferdinand Troha te Željko Jakopović.

kusonje-6

Pred okupljenima su, ovim redom, govorili: Dražen Posarić iz Udruge obitelji poginulih branitelja Kusonje 91. - 93., ratni zapovjednik Bjelovara Stjepan Budinski, saborski zastupnik i gradonačelnik Pakraca Davor Huška, gradonačelnik Bjelovara Antun Korošec, požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, bjelovarsko-bilogorski župan Miroslav Čačija, izaslanik predsjednika RH brigadni general Vlado Šindler te na kraju predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.

kusonje-8

- Želim da današnje okupljanje u Kusonjama bude poticaj da obećamo jedni drugima da nećemo zaboraviti što se dogodilo, ne samo na ovom mjestu, i da ćemo ustrajati braniti pravnu državu u kojoj će svatko tko je odgovoran za počinjeni zločin odgovarati i stati pred lice pravde. Nema više te sile i te snage koja će nam zapovijedati. Mi smo gospodari u svojoj zemlji, a za tu činjenicu najzaslužniji su hrvatski branitelji - istaknula je premijerka Kosor.

kusonje-7

Župan Aladrović je kazao kako se događaji iz Domovinskoga rata, posebno ovako tragični, nikad ne smiju zaboraviti, niti se smije zaboraviti uloga i značenje hrvatskih branitelja u stvaranju hrvatske države. Posebno je  istaknuo ulogu gospođu Posarić iz Udruge Kusonje 91. - 93. u očuvanju tih vrijednosti, zahvalivši joj se na tomu.

kusonje-9

Nakon završetka prvoga dijela programa davdesete obljetnice tragedije u Kusonjama, u spomen području uz cestu Pakrac - Požega služena je i sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Josip Huzjak.

kusonje-4