Kaptolčani i ove godine organizirali "Pudarijadu"

pudari-1Udruga vinogradara, vinara i voćara iz Kaptola te Općina Kaptol i ove su godine, drugi put zaredom organizirali "Pudarijadu", jedinu manifestaciju takve vrste u Hrvatskoj. U tom kraju pudarenje ima veliku tradiciju, ali je ona s vremenom nestala pa je članovi spomenute udruge žele oživjeti i zadržati. U kaptolačkom kraju ima 360 hektara vinograda koje tijekom zriobe grožđa nadgleda šezdesetak pudara. "Pudarijadu" je otvorio županov zamjenik za društvene djelatnosti Ferdinand Troha.

pudari-2

Kroz tu se manifestaciju prikazuju i pudarski te vinogradarski običaji.  Zadatak pudara, otkrio je Ferdinand Novak, jest čuvanje vinograda od ptica kao i ostalih 'nepoželjnih posjetitelja', a to čine trubama i raznim 'klepetaljkama', hodajući po vinogradima od jutra do večeri.

pudari-3

Prijeđu pudari tako i do 30 kilometara u jednom danu pa neki od njih sa sobom nose suhu hranu dok drugi ukusan obrok spravljaju u kotliću. Pritom nema pravila što u kotlić treba staviti, ovisi što se pudaru nađe pri ruci, pa su se tako i na natjecanju u spravljanju 'pudarskog kotlića' u Kaptolu mogla kušati različita jela. Između devetnaest kotlića stručni žiri najboljim je proglasio kotlić vinogradara Josipa Musila kojemu je u kuhanju pomagala Nada Došen.

pudari-4

U sklopu "Pudarijade" održana je i 'Pudarska olimpijada' a natjecatelji su bacali s ramena tri kilograma težak kamen, trčali su u vreći, vozili su "stokilaše" u 'trakaču' između čunjeva, nosili košare na glavi, igrali mali nogomet te potezali uže. U disciplini potezanja užeta, u ekipi Kamenjar Barice iz Kaptola svoj doprinos pobjedi dao je i načelnik Kaptola Mile Pavičić.

pudari-5

Ekipa Kamenjar Barice bila je i ukupni pobjednik 'Pudarske olimpijade', a pudari i njihovi gosti, kojih je bilo više od tisuću iz svih krajeva Požeštine, uz jelo iz natjecateljskih kotlića i vino iz domaćih vinograda družili su se do jutra. Organizatori su, pak, obećali kako će "Pudarijadu" organizirati i dogodine te od nje napraviti pravi kaptolački brend.