Župan proglasio elementarnu nepogodu zbog suše!

susaNa zahtjev općina i gradova, a sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda, župan Požeško-slavonske županije Marijan Aladrović danas (petak, 16. rujna) je donio odluku  o proglašenju elementarne nepogode za područje cijele županije. Naime, sušno razdoblje tijekom proteklih mjeseci uzrokovalo je velike štete na poljoprivrednim kulturama, te poljoprivredni proizvođači nisu u mogućnosti sami sanirati nastalu štetu.

Župan je pozvao sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu da istu prijave u roku od osam dana od dana proglašenja elementarne nepogode nadležnom tijelu gradova i općina naše županije. Prijavljuje se samo šteta na imovini koja nije osigurana os suše.

Procjenu štete od elementarne nepogode izvršit će općinska/gradska povjerenstva za procjenu šteta, nakon čega će istu dostaviti Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Županijsko povjerenstvo će temeljem izvješća podnijeti zahtjev za ublažavanje posljedice od elementarne nepogode Državnom povjerenstvu za elementarne nepogode.

U postupku procjene koristit će se Metodologijom za procjenu štete od elementarnih nepogoda („Narodne novine“ broj 96/98). Za izračun šteta koristit će se cijene i trogodišnji prinosi dostavljeni od Državnog povjerenstva za 2011. godinu.