Obljetnica prvoga sukoba s JNA i zarobljavanja tenka

tenk-1Iako je prošlo dvadeset godina od prvoga sukoba hrvatske policije s agresorskom JNA 1991. godine na području grada Kutjeva i općine Čaglina, kada su hrabri pripadnici hrvatske policije zarobili tenk zloglasne armade koji se s posadom rezervista uputio na područje Požeštine kako bi bio pomoć pobunjenim Srbima, tek je ove godine, zahvaljujući članovima Udruge hrvatski policajac i njezinu predsjedniku Marijanu Pilonu, prvi put obilježen taj događaj kao značajan datum s početka Domovinskoga rata.

tenk-3

Tom su događaju nazočili i čelnici Požeško-slavonske županije, požeško-slavonski župan Marijan Aladrović i njegovi zamjenici Ferdinand Troha i Željko Jakopović. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem groblju u Čaglinu, u čaglinskoj je crkvi služena i sveta misa za poginule hrvatske branitelje.

tenk-2

Potom je svečanost nastavljena kod lovačke kuće u Bektežu, u blizini koje je zarobljen tenk koji je poslije bio korišten u vojnim akcijama oslobađanja na našem prostoru te potom na drugim hrvatskim ratištima. U kratkom povijesnom satu predsjednik Udruge hrvatski policajac Marijan Pilon podsjetio je što se događalo tog dana. Okupljenima se obratilo još nekoliko govornika, među kojima i Dalibor Bauer kao izaslanik ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, tadašnji zapovjednici policije u Čaglinu i Kutjevu, gosti iz Vukovara i drugi.

tenk-4

Govoreći okupljenima ispred Požeško-slavonske županije, županov zamjenik Ferdinand Troha zahvalio je Udruzi hrvatski policajac i njezinu predsjedniku Pilonu na organizaciji obilježavanja toga događaja kojemu je cilj prenošenje istine o Domovinskom ratu. Dodao je kako će Požeško-slavonska županija i dalje u granicama svojih mogućnosti pomagati rad svih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata.

tenk-5