Županija dobila certifikat za privlačenje stranih ulaganja

certifikat-1Na prigodnoj, završnoj svečanosti IPA projekta “Razvoj investicijskog okruženja”, održanoj u The Regent Esplanade hotelu u Zagrebu u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, požeško-slavonski župan Marijan Aladrović primio je u ime naše Županije certifikat za razvoj investicijskog okruženja i privlačenje stranih investicija od Paula Vandorena, šefa delegacije Europske unije u Hrvatskoj.

certifikat-2

Požeško-slavonska županija dobila je tako certifikat za tri standarda, imovinski, informacijski i marketinški. Informacijski certifikat su dobili Marko Šostar, Elvira Mirković i Marija Rehnicer. Imovinski certifikat su dobili Branka Kuba, Mladenko Soldo, Maja Krejčir, a marketinški certifikat Anton Devčić, Senka Horvat i Marko Dumančić. U ime svih certifikate je preuzela Branka Kuba, pročelnica Županijskoga ureda za gospodarstvo i graditeljstvo te koordinatorica projekta za našu županiju.

certifikat-3

Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za investicije, Domagoj Milošević, visoki predstavnici veleposlanstava i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, župani, predstavnici županija i ostalih institucija na županijskoj razini koje su sudjelovale u projektu. Događaj je obilježio završetak i uspješnu provedbu jednog od najkompleksnijih projekata tehničke pomoći financiranog iz pretpristupnih fondova Europske unije (IPA komponenta III C), ukupne vrijednosti 2,5 milijuna eura.

certifikat-4

U projekt je bilo uključeno 20 županija, s više od 230 predstavnika institucija na županijskoj razini (županije, regionalne razvojne agencije, HGK i druge), koji su aktivno sudjelovali u projektu i značajno unaprijedili svoja znanja i vještine u području privlačenja ulaganja. Njima su na završnoj svečanosti uručeni certifikati za uspješno završen rad na projektu. Tim su projektom županijski timovi razvili standarde najboljih praksi pružanja usluga ulagačima. To obuhvaća standarde za prikupljanje, usklađivanje i pružanje informacija ulagačima, dostupnost i uređenost ulagačkih lokacija te definiranje prioritetnih sektora i donošenje marketinške strategije županija za privlačenje izravnih ulaganja.

certifikat-5

Tijekom 20 mjeseci trajanja projekta, članovi županijskih timova su u suradnji s timom od 35 međunarodnih i lokalnih stručnjaka, uspješno pripremili svu potrebnu dokumentaciju kako bi zadovoljili tražene standarde. Također, održano je 57 seminara i radionica s ciljem prijenosa potrebnih znanja i vještina. Osam županija koje su sudjelovale u osnovnom programu certificiranja regija za ulaganja (ICPR), ocjenjivano je po tri standarda, a rezultati pokazuju kako je svaka županija certificirana s iznimnim uspjehom barem u jednom standardu.

certifikat-6