Šezdeset godina službe mons. Vjekoslava Marića!

maric_01Župnik požeške župe sv. Leopolda Mandića, 84–godišnji mons. Vjekoslav Marić prije 60 godina zaređen je za svećenika. Tim je povodom  u svojoj župi protekloga vikenda slavio dijamantnu misu, okružen brojnim svećenicima, rodbinom, prijateljima i župljanima. Među brojnim vjernicima koji su nazočili misi i čestitali mons. Mariću na dugogodišnjoj službi bio je i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović. Mons. Marić već 35 godina vodi svoju župu, dakle od njezina utemeljenja.

maric-02

U ime vjernika župe slavljenika je pozdravio vjeroučitelj Mario Nikolić. Spomenuo je kako se Marić odlučio za svećenički poziv vidjevši kako su mnogi od njih ubijeni, mučeni i zatvarani samo zato jer su bili svećenici odani svom pozivu služenja Bogu i svom narodu. Istaknuo je kako je njihovog župnika uvijek krasila vrlina upornosti i strpljivosti. U prilog tome govori podatak da je 9 godina, 9 mjeseci i 9 dana čekao da komunističke vlasti izdaju dozvolu za gradnju župne crkve. Nije mu bilo teško kroz te godine čak 400 puta pohoditi državne službenike uvijek ih pitajući samo jedno pitanje: "Je li dozvola gotova?".

Pozdrave je u ime učenika, njihovih roditelja i djelatnika Osnovne škole Dobriše Cesarića koju pohađaju djeca iz ove župe uputila učenica Dora Ivanika. Župnika su zatim pozdravili mališani i Ružica Franić, ravnateljica župnoga vrtića "Sv. Leopold Mandić" koji je osnovan na poticaj i zalaganjem župnik Marića. Na početku misnog slavlja župnik katedralne župe Ivica Žuljević pročitao je pismo koje je slavljeniku uputio požeški biskup Antun Škvorčević.

maric-03

- Ovo je misa zahvale, prije svega dragom Bogu, zatim mojim roditeljima i svima onima koji su me pratili na mojem svećeničkom putu - rekao je jubilarac na početku misnoga slavlja, ustvrdivši da je uvijek kraj sebe imao vjerne suradnike bez čije pomoći bi teško mogao ostvarivati svoje svećeničko poslanje. Na misi je propovijedao mr. Josip Krpeljević, kuzmički župnik koji je kazao kako ovo slavlje nije slučajno na misijsku nedjelju jer župnik Marić je desetljećima bio poznat kao izvrsni pučki misionar.