"Grad Požega je taj koji ne želi surađivati sa Županijom"

zupanija_-_odgovor_01Požeško-slavonski župan Marijan Aladrović i njegov zamjenik za gospodarstvo Željko Jakopović danas su održali konferenciju za novinare na kojoj su odgovorili na prozivanja od strane požeškoga gradonačelnika koji je, podsjetimo, na prošloj sjednici požeškoga Gradskoga vijeća, odgovarajući na pitanje vijećnika o novoj gospodarskoj zoni u Požegi, okrivio Požeško-slavonsku županiju za opstruiranje toga projekta!? Čelnici naše Županije tu su tvrdnju požeškoga gradonačelnika pobili argumentima.

zupanija_-_odgovor_02

- Pozvali smo vas kako bismo preko vas izvijestili javnost o pravim činjenicama, ne da bismo se branili jer se nemamo za što braniti. Naime ono što je rečeno na sjednici Gradskog vijeća Grada Požege nije tako. Naprotiv, Grad je taj koji ništa ne radi po tom pitanju, a ne da mi njega opstruiramo - kazao je župan Aladrović okupljenim novinarima te nastavio:

- Svjedoci ste kako je, uz posredstvo Županije i pomoć Vlade RH, ne tako davno u Jakšiću uspješno riješeno pitanje imovinsko-pravnih odnosa za njihovu zonu, a isti je slučaj i s Čaglinom. Odradili bismo to i za Požegu, ali nas nitko iz Grada nije kontaktirao. Da se to može, dokaz je da smo od države dobili zemljište veličine 2,7 hektara za izgradnju novoga parkirališta preko puta Opće županijske bolnice u Požegi, odnosno nove poliklinike. Dakle, s naše strane dobra volja postoji, za suradnju i pomoć svim gradovima i općinama, ali inicijativa mora krenuti od njih.

Župan je potom kazao kako je prvi zahtjev iz Grada Požege za formiranje nove gospodarske zone u Alagincima upućen sredinom lipnja 2007. godine, na što im je odgovoreno iz tadašnjeg Središnja ureda za upravljanje imovinom, ali iz Grada se više nisu javljali. Novi upit, dodao je župan, stigao je više od četiri godine poslije, 12. rujna ove godine.

- U zahtjevu je stajalo da Grad traži novac za izradu projekta i infrastrukture u postojećoj zoni u Industrijskoj ulici. Nakon što smo zatražili dopunu dokumentacije, zahtjev smo 23. rujna proslijedili Ministarstvu gospodarstva. Dakle, nema nikakva govora o našem opstruiranju, jer smo odradili sve što je od nas traženo po tom pitanju. Imao je SDP tri godine vlast u županiji, pa je i sam mogao uputiti dopis za zonu, no očito im to nije bio prioritet - kazao je župan Aladrović.

zupanija_-_odgovor_03

Očito je kako se požeški gradonačelnik gospodarske zone sjeti svake četiri godine, u ovom slučaju dvaput pred parlamentarne izbore, no pritom je nekorektno prozivati druge i okrivljavati ih za svoje neuspjehe i neaktivnost.

- Jako mi je žao što se tako priča o nama, jer smo kao nova županijska vlast dokazali da ne opstruiramo ničije projekte. Evo, ovih je dana krenula i priča o sportskoj dvorani na Ratarnici, preko Hrvatskih voda riješit će se i kolektor za Mlinsku i Osječku ulicu Požegi. Isto se tako preko državnih poduzeća pomoglo i Kutjevu, kroz raskrižje u Ferovcu i vodovod u Grabarju, iako je  i u tom gradu druga opcija na vlasti od one koju mi zastupamo. Isto bi se tako, vjerujem, pronašao način za pomoć novoj požeškoj gospodarskoj zoni, ali nas nitko ništa nije pitao niti nam je nudio ikakve projekte, a siguran sam da smo mogli pomoći za interes cijele zajednice - kazao je dožupan Jakopović te dodao:

- Sjetite se samo Centra za gospodarenje otpadom. Pokrenuli smo taj projekt, osigurali novac u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te ušli u plan izgradnje, ali smo zbog opstrukcije iz Grada Požege nepotrebno izgubili 3-4 mjeseca. Dakle, nikako se ne može tvrditi da smo mi ti koji nešto opstruiramo u gradu Požegi.

Županijski su čelnici, odgovarajući na pitanje novinara o Osječkoj ulici u Požegi, kazali kako je do problema došlo jer je u poteškoće ušla tvrtka koja je kao najpovoljniji ponuđač preko Zakonu o javnoj nabavi dobila radove te je  ubrzo sama odustala od posla. Potom se nitko od drugih tvrtki iz toga prvoga natječaja nije htio prihvatiti posla po postignutoj cijeni, pa je nedavno raspisan novi natječaj na kojem su zajednički posao dobile tvrtke Cestar i Jurčak te će one dovršiti modernizaciju te požeške ulice koju, pak, financira državno poduzeće Hrvatske ceste.