Uspjeh županijskoga projekta za nezaposlene žene

zene_na_trzistu_rada_01Dodjelom diploma, odnosno uvjerenja o osposobljavanju 40 žena za posao njegovateljice završen je jednogodišnji program Požeško-slavonske županije za jačanje položaja žena na tržištu rada kroz koji su kroz razne tečajeve prošle 153 dugotrajno nezaposlene žene u evidenciji Zavoda za zapošljavanje iz naše županije. Požeško-slavonska županija novac je za provođenje projekta dobila iz Europske unije, odnosno kroz program IPA IV "Razvoj ljudskih potencijala".

zena_na_trzistu_rada_02

Diplome novim njegovateljicama u Požegi (25 žena)i i Pakracu (15 žena) uručila je Tajana Lovrić, projekt menadžerica spomenutoga županijskoga projekta. Podsjetimo, cilj projekta je doprinijeti povećanju zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena na području Požeško-slavonske županije, kroz mehanizme aktivnog traženja posla, radionice i prvenstveno putem edukacija.

Ciljna skupina u provedbi projekta bile su dugotrajno nezaposlene žene koje imaju nedostatak znanja, obrazovanja, motivacije, vještina, socijalno isključene žene, žene  nižeg financijskog stanja i žene koje su na bilo koji način diskriminirane od svoje okoline ali naravno žene koje su iskazale želju i volju za sudjelovanjem u projektu. Ljetos su, podsjetimo, podijeljene diplome polaznicama ostalih tečajeva koji su kraće trajali od onoga za njegovateljice, a diplome su im tada uručili županovi zamjenici Ferdinand Troja i Željko Jakopović.

zene_na_trzistu_rada_04

- Edukaciju ili osposobljavanje su prošle 153 osobe i time im je omogućeno stjecanje dodatnih znanja i vještine koji će im prilikom upisa u radnu knjižicu omogućiti neko novo zaposlenje. Unutar projekta bilo je sedam edukacija (tečajeva) koje su žene mogle pohađati, a radilo se o tečaju informatike (39 osoba), njegovateljice (40 osoba), uzgoju cvijeća (22 osobe), uzgoju ljekovitoga bilja (4 osobe), uzgoju povrća (6 osoba), knjigovodstva (32 osobe) te stranom jeziku (9 osoba) uz, naravno, razne radionice i seminare. Nakon dvanaest mjeseci trajanja projekt je tako uspješno priveden kraju - kazala je Tajana Lovrić.

NOSITELJ PROJEKTA: Požeško-slavonska županija.
PARTNERI: Poduzetnički centar Pakrac, Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ i Hrvatski zavod za zapošljavanje.
VRIJEDNOST PROJEKTA: 144.449,47 eura – koji je sufinancirala Europska unija (IPA IV komponenta – razvoj ljudskih potencijala), 85 % iznosa sredstava je iz fonda EU-a, a 15% iznosa sredstava osigurala je Požeško-slavonska županija u suradnji sa svojim partnerima.

zene_na_trzistu_rada_03