Proslavljena 20. obljetnica slavne 123. brigade HV-a!

brigada_-_20_godina_-_1Svečanom akademijom u Gradskom kazalištu Požega večeras je obilježena dvadeseta godišnjica osnivanja slavne požeške 123. brigade HV-a na kojoj je pročitano emotivno pismo prvoga zapovjednika brigade, danas teško bolesnoga, umirovljenoga generala pukovnika Miljenka Crnjca, a tom su prigodom dodijeljena i visoka odlikovanja predsjednika države. Uvod u akademiju bilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća uza spomen obilježje na Trgu 123. brigade u Požegi za sve poginule i umrle pripadnike brigade.

brigada_-_20_godina_-_2

Na oba je događaja izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvodio požeško-slavonski župan Marijan Aladrović uz kojega su, jasno, bili njegovi najbliži suradnici. Svoje su izaslanike na proslavu 123. brigade Hrvatske vojske poslali i predsjednik države, zapovjednik Glavnog stožera OS RH te ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

brigada_-_20_godina_-_4

O značaju 123. brigade, koja je kao takva službeno formirana krajem listopada 1991. godine nakon čega je uslijedio njezin slavni ratni put u oslobađanju Požeštine i zapadne Slavonije od pobunjenih Srba i njihovih pomagača, u Gradskom kazalištu najbolje su svjedočile riječi i fotografije, ali i video te audio zapisi koji su zasigurno još jednom pobudili sjećanja na one koji su aktivno sudjelovali u Domovinskom ratu na našem području, na što s pravom mogu biti ponosni, kako oni tako i njihove obitelji.

brigada_-_20_godina_-_3

Pri kraju svečanoga obilježavanja dvadesete obljetnice 123. brigade, general pukovnik Slavko Barić podijelio je ordene predsjednika RH, a odlikovani su: redom hrvatskog križa - Dario Šarić, redom hrvatskog trolista - Dragan Jajić (posthumno, orden je primila njegova kćerka Barbara), redom hrvatskog trolista - Ivo Žilić, redom hrvatskog pletera - Vlado Kladnjak te redom hrvatskog pletera - Matija Tomašević.

brigada_-_20_godina_-_5