Spomen na stradale domobrane - učenike i profesore

domobrani_-_1U muzeju nove Gimnazije u Požegi danas je otkrivena spomen ploča u čast na 35 učenika i 3 profesora požeške Gimnazije koji su poginuli kao hrvatski vojnici ili su pobijeni kao hrvatski domoljubi u Drugom svjetskom ratu i njegovu poraću. Postavljanje spomen ploče inicirali su članovi "Hrvatskoga domobrana", udruge ratnih veterana, ogranak Požega, čiji je predsjednik Drago Franić danas zadovoljno istaknuo kako je nakon dugih 12 godina čekanja došlo do realizacije njihove ideje.

domobrani_-_2

- Susretali smo se s brojnim problemima, ali ipak smo uspjeli te ploču postavljamo na današnji dan kada se obilježava Dan hrvatskoga domobranstva, u spomen na 1868. godinu kada je ono utemeljeno u sklopu Austro-Ugarske monarhije, a sačinjavali su ga isključivo Hrvati - Izjavio je Drago Franić koji se tom prilikom prisjetio i današnjega datuma iz 1918. godine kada je jugoslavenska vojska pucala na domobrane i građane Zagreba koji su na Jelačićevu trgu prosvjedovali protiv udruživanja sa Srbijom u Kraljevinu SHS.

domobrani_-_3

Spomen ploču zajedno su otkrili Drago Franić i najstariji požeški živući pripadnik hrvatskih domobrana, dr. Vilim Hell. Time je ispravljena jedna velika nepravda prema poginulim požeškim gimnazijalcima i profesorima. Sva su njihova imena ispisana na ploči koju je blagoslovio velečasni Ivica Žuljević, koji je prije svečanosti predvodio i misu zadušnicu u crkvi sv. Lovre. Ispred Požeško-slavonske županije tom je događaju nazočio i župan Marijan Aladrović u pratnji svojih suradnika.

domobrani_-_4