Osnovana Županijska zajednica kulturnih udruga

kulturni_-_1Voditelj požeške gradske glazbe "Trenkovi panduri" Mirko Ćaćić danas je izabran za prvoga predsjednika Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije, na konstituirajućoj sjednici u Velikoj županijskoj vijećnici, uz nazočnost Dražen Jelavića, tajnika Hrvatskoga sabora kulture na čiju je inicijativu spomenuta zajednica i osnovana. Okupljene je tom prigodom pozdravio i županov zamjenik za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, zaželjevši im puno uspjeha u radu.

kulturni_-_2

Zajednica će okupljati sve koji se bave amaterskim stvaralaštvom i doprinose očuvanju kulturno-umjetničke baštine te će, kako je kazao dožupan Troha, zasigurno omogućiti njihovu bolju suradnju i sinhroniziranost djelovanja kako nam se više ne bi događalo da, primjerice, u Požeštini istoga dana i u isto vrijeme imamo dvije smotre folklora.

- Novoosnovana požeško-slavonska zajednica kulturnih udruga značit će korak naprijed u razvoju i unapređenju amaterizma prema suvremenim europskim standardima - kazao je tajnik Hrvatskoga sabora kulture Dražen Jelavić, dodavši da članovima Županijske zajednice kulturnih udruga mogu postati svi registrirani KUD-ovi, likovne, književne i filmske sekcije ili udruge, glazbena društva, plesne skupine te svi drugi koji njeguju kulturno-umjetničku baštinu.

kulturni-3

Današnjoj su osnivačkoj skupštini nazočili predstavnici tridesetak udruga, otprilike polovica njih koji djeluju na području županije, ali udruge se, kako je rečeno tom prigodom, mogu i naknadno uključiti u rad zajednice.  Za zamjenicu predsjednika izabrana je Dubravka Arland iz KUD-a Seljačka sloga iz Prekopakre.

Kako je istaknuo tajnik Hrvatskoga sabora kulture, članice Županijske zajednice kulturnih udruga mogu očekivati značajniji razvoj, umreženost i povećanje financijskih sredstava za svoj rad, kako od ovdašnjih institucija tako i od međunarodnih fondova.