Izložba i Međunarodni znanstveni skup o Voćinu

biskupija_-_izlozba_-_1U sklopu dvodnevnoga Međunarodnoga znanstvenoga skupa o Voćinu, crkvi i svetištu, večeras je u dvorani bl. Alojzija Stepinca u zgradi Požeške biskupije otvorena izložba Ulomci voćinske sakralne baštine. Oba su događaja, izložba i znanstveni skup, organizirani povodom dvadesete obljetnice razaranja voćinske crkve i ubojstva nedužnih civila, ali i povodom nedavno završene rekonstrukcije poznate tamošnje crkve.

biskupija_-_izlozba_-_3

Otvarajući izložbu, požeški biskup Antun Škvorčević, čija će knjiga Svetište Gospe Voćinske biti predstavljena sutra na drugom dijelu spomenutoga skupa u dvorani Katoličke klasične gimnazije u Požegi, kazao je kako su prikupili skromne voćinske ostatke, malobrojne ulomke, preostale nakon višestrukih razaranja, osobito posljednjih.

biskupija_-_izlozba_-_2

Požeški je biskup tom prigodom pozdravio sve nazočne goste, među kojima je bio i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, kojemu se biskup srdačno zahvalio na dolasku. Izloženi predmeti (kameni dijelovi razorene crkve, arhivska i knjižnična ostavština, metalni i liturgijski predmeti...), kazao je biskup Škvorčević, postavljeni su marom gospođe Dragice Šuvak iz Zavičajnoga muzeja u Slatini.

vocinski_skup