Pakračani se prisjetili poginulih u vojnoj akciji Alfa

pakrac_-_alfa-1Komemoracijom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uza spomen obilježje sedmorici hrvatskih branitelja ubijenih u zasjedi pred kraj vojne akcije Alfa, danas je u Pakracu odana počast onima koji su u slobodnu Hrvatsku ugradili najviše što su mogli - svoje živote. Uz preživjele suborce, članove udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnike Pakraca, Bjelovara i Bjelovarske županije, počast poginulima odali su i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović te njegov zamjenik Ferdinand Troha.

pakjrac_-_alfa-2

Podsjetimo, vojna akcija Alfa trajala je od 25. do 29. prosinca 1991. godine, a u njoj su oslobođeni Kusonje, pakrački vinogradi, Japaga i dio Šeovice. Nažalost, tih je dana stradao veći broj pripadnika hrvatskih oružanih snaga - poginulo je 36 vojnika i jedan civil, dok su ranjena bila 62 vojnika i jedan civil.

pakrac_-_alfa-3

Spomenuta komemoracija održana je na mjestu pogibije sedmorice hrvatskih branitelja u zasjedi, među kojima je bio i Marijan Kulhavi - Foka, zamjenik zapovjednika pakračkoga 76. bataljuna Hrvatske vojske.

pakrac_-_alfa-4

Obraćajući se okupljenima, požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, prvi župan koji je nazočio obilježavanju toga tragičnoga događaja iz Domovinskoga rata, podsjetio je na hrabrost hrvatskih branitelja kojima, dodao je, i dalje moramo iskazivati zahvalnost te učiniti sve da se njihova najveća moguća žrtva nikada ne zaboravi.