Sjećanje na stradavanje zatočenika logora na Bučju

bucje-logor-1Preživjeli logoraši i članovi obitelji onih koji se nisu vratili kućama iz zatočeništva okupili su se danas u selu Bučju između Požege i Pakraca na mjestu gdje je u Domovinskom ratu osnovan prvi srbočetnički logor na tlu Hrvatske, kako bi se prisjetili svega što su preživjeli u logoru te odali počast stradalima. Okupljanje logoraša svake godine organizira Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije koja pokušava i sastaviti popis onih koji su prošli kroz logor od kolovoza 1991. godine do siječnja 1992.godine.

bucje-logor-2

Do sada su utvrđena imena oko 300 branitelja i civila, a sudbina njih 22 još se ne zna. Među njima je i dr.Ivan Šreter prvi predsjednik HDZ-a za tadašnju općinu Pakrac. - Mene su odveli s radnog mjesta iz pakračke bolnice i s dr.Šreterom su me držali posebno u jednoj kući koju su čuvala dvojica stražara. Bio je optimističniji od mene i vjerovao je da ćemo se izvući, no 6. listopada su mi rekli da je ubijen - prisjetio se dr.Vladimir Solar.

bucje-logor-3

Sredstvima Ministarstva branitelja te još 22 donatora u Bučju je izgrađena kapelica sv.Antuna Pustinjaka koju je danas blagoslovio pakrački župnik Matija Juraković. Na komemorativnom skupu uz kapelicu najprije su govorile Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata te Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenika i nestalih hrvatskih branitelja.

bucje-logor-4

Potom je zamjenik požeškoga župana Ferdinand Troha kazao kako je izgrađena kapelica simbol ljubavi i mira, pozvavši ispred nje pozvao sve one koji nešto znaju o sudbini 22 zatočenika logora da konačno progovore. Uz njega je vijenac ispred naše županije položio i županov zamjenik Željko Jakopović.

bucje-logor-5

Pakrački je gradonačelnik Davor Huška podsjetio kako su protiv osoba koje su osnovale logor i u njima mučili Hrvate podnesene dvije kaznene prijave, ali hrvatsko pravosuđe na to nije reagiralo te je pozvao nadležne da to konačno učine.

bucje-logor-6

U ime ministra branitelja govorio je njegov pomoćnik Ivan Grujić koji je podsjetio kako je u Hrvatskoj bilo 60 logora te da je kroz njih prošlo preko 7600 zatočenika. U ime predsjednika RH  govorio je general Zvonko Peternel.