Otkup ovčje vune počinje i u Požeškoj županiji

vuna-otkup-1Pedesetak ovčara s područja Požeško-slavonske županije okupilo se danas u Županijskoj vijećnici  u Požegi na sastanku s predstavnicima tvrtke Kristan Nautika iz Krka koja se bavi otkupom ovčje vune. Radni je sastanak dviju strana, koje će ubuduće surađivati na obostrano zadovoljstvo, organizirala Požeško-slavonska županija, a vodio ga je županov zamjenik za gospodarstvo Željko Jakopović, zadovoljan što će dugogodišnji problem ovdašnjih ovčara biti riješen na kvalitetan i prihvatljiv način.

vuna-otkup-02

Otkupna cijena ovčje vune, kazala je Karolina Depope-Naso, predstavnica tvrtke iz Krka, bit će kunu i pol za kilogram predane vune. Predstavnici krčke tvrtke sami bi prikupljali vunu, za što planiraju zaposlili i jednu osobu za našu županiju, pa ovčari ne bi imali nikakvih troškova oko prijevoza. Jedino, naglasila je, ovčja vuna mora biti suha i dobro uskladištena kako bi je mogli dalje plasirati. Podsjetila je  kako tvrtka Kristan Nautika sada prikuplja vunu u devetnaest hrvatskih županija.

vuna-otkup-3

Kako bi se pomoglo ovdašnjim ovčarima koji  već godinama imaju problema s vunom jer je nemaju kome prodati već je bacaju, što onda postaje i ekološki problem, današnji je  sastanak  organizirala  Požeško-slavonska županija koja je, kako je rekao dožupan Jakopović, i sama voljna pomoći ovčarima te isto očekuje i od ostalih  gradova i općina. Županov je zamjenik tom prigodom kazao i kako naša županija ima oko dvadeset tisuća ovaca, dok imamo stotinjak za naše pojmove većih ovčara  s 50 komada ovaca i više.

vuna-otkup-4