Župan Aladrović primio suprugu veleposlanika SAD-a

sad-1Požeško-slavonski župan Marijan Aladrović danas je primio visoku delegaciju Veleposlanstva Sjedinjenih američkih država (SAD) koju su činile Kate Suryan, supruga američkoga veleposlanika te Sita Sonty, ataše za kulturu, a s njima i Branku Kaselj, predsjednicu Zaklade „Slagalica“ iz Osijeka. Na radnom je sastanku župan Aladrović upoznao gošće s našom županijom starom više od 800 godina, njezinom bogatom kulturom, tradicijom i baštinom.

sad-2

Zadovoljstvo onim što je čula i vidjela za vrijeme radnoga posjeta Požeško-slavonskoj županiji Kate Suryan nije skrivala, izrazivši pritom i želju da se upravo ta bogata tradicija i baština očuvaju, a kao jedan od načina njihova očuvanja navela je upravo djelatnost i projekte brojnih udruga civilnoga društva čiji će rad, kako je najavila supruga američkoga veleposlanika, podržavati i Veleposlanstvo SAD-a. Sita Sonty je, pak, podsjetila na neke od projekata koji se provode s ciljem što boljega razvoja civilnoga društva.

Jedan od načina pomoći projektima ide i preko Zaklade „Slagalica“ koja je spona između financijskih sredstava od međunarodnih fondova, pa i sredstava koja se odobravaju od američke države uz pomoć Veleposlanstva SAD-a. Branka Kaselj je istaknula kako su unazad nekoliko godina brojnim udrugama i projektima upućena sredstva od 350 tisuća kuna, od kojih je nekoliko participirano i s područja naše županije. Tako su sredstva upućena za projekte jedne udruge slijepih te jedne udruge za osobe s posebnim potrebama, a uređeno je i dječje igralište u Bjeliševcu.

sad-3

Predsjednica "Slagalice" otkrila je kako im je cilj osnivanje fonda za Požeško-slavonsku županiju u koji bi jedinice lokalne i područne samouprave, umjesto udrugama, uplaćivale novac, a onda bi se tom fondu udruge izravano javljale i prijavljivale svoje projekte. Dodala je kako oni tako rade i u Osječko-baranjskoj županiji.

Sastanku je nazočila i Natalija Mataić, predsjednica Uprave Kutjeva d.d., budući da su gošće iz SAD-a htjele vidjeti i koliko je privatnom sektoru stalo do ulaganja u civilne udruge i njihove projekte. Stoga su i preko naše Gospodarske komore zatražile popis najuspješnijih poduzeća s područja naše županije, pa će i njih kontaktirati po tom pitanju.