Požeško Grgurevo u organizaciji Društva sv. Grgur

grgurevo-12-1Nastavljajući tradiciju koju su i započeli u Požegi, obilježavajući Grgurevo kao Dan grada Požege okupljanjem povijesnih postrojbi iz Hrvatske i inozemstva, članovi Društva sv. Grgur koji su, nažalost, posljednjih godina u nemilosti požeške gradske vlasti, usprkos tomu, i ove su godine organizirali Grgurevo, okupivši dvanaest povijesnih vojnih postrojbi iz Hrvatske, uza svoju postrojbu Požeške građanske straže, prodefiliravši požeškim ulicama te se postrojivši ispred katedrale.

grgurevo-12-10

Okupile su se tako danas u gradu na Orljavi povijesne postrojbe hrvatske vojske iz cijele Lijepe naše, od Dubrovačkih trombunjera sa samoga juga Hrvatske, preko Šibenske gradske straže, Gradske straže iz Bakra, Hrvatske Zrinske garde iz Čakovca do Hrvatskoga sokola iz Vinkovaca i mnogih drugih.

grgurevo-12-5

Prije svečanoga čina postrojavanja ispred požeške katedrale sv. Terezije Avilske, gdje su postrojbe bile postrojene, kako je naglasio voditelj svake postrojbe, u čast grada Požege i požeško-slavonskoga dožupana, Požežanina Ferdinanda Trohe koji je obavio pregled postrojbi, okupljeni su prošetali požeškim ulicama.

grugurevo-12-4


grgurevo-12-7U tom mimohodu koji je privlačio pažnju građana koji su zanimljiv defile pratili i sa svojih prozora, ali i zastajući putem i razgledajući zanimljive povijesne vojne odore,  predstavnici povijesnih postrojbi hrvatske vojske zaustavili su uza spomenike dr. Franji Tuđmanu, poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskoga rata,  uza kip sv. Florijana na zgradu Općinskoga suda  te na kraju mimohoda uza spomenik fra Luki Ibrišimoviću.

Zbog fra Luke Ibrišimovića se i slavi Grgurevo, odnosno u sjećanju na slavnu bitku i oslobađanje Požege od Turaka pod vodstvom fra Luke.

Na spomenutim su mjestima položeni vijenci.


grgurevo-12-9

Za razliku od prošle godine kada je Požega doživjela pravu sramotu za vrijeme proslave Grgureva u organizaciji društva sv. Grgur, ovogodišnja je proslava prošla bez vatrogasno-komunalne vježbe na mjestu postrojavanja automobila, a nije bilo ni namjerno parkiranih automobila na mjestu na kojem inače nije dozvoljeno parkiranje.

grgurevo-12-2