Pakracu i Lipiku 3 milijuna kuna iz Europske unije

lipicanac_i_kuna-1Gradovi Pakrac i Lipik nastavljaju s uspjehom privlačiti novac iz fondova Europske unije. Najnoviji primjer je njihov zajednički projekt "Stazama lipicanca i kune" za koji će iz fonda IPA komponenta lllc - Poslovna infrastruktura u ta dva najzapadnija grada Požeško-slavonske županije stići oko 3 milijuna kuna bespovratnog novca. S nešto manje od milijun kuna u projektu čija je ukupna vrijednost oko 3,9 milijuna kuna, participirat će i spomenuti gradovi.

lipicanac_i_kuna-3

Službeno je nositelj projekta Grad Lipik, a partneri su mu Grad Pakrac i Poduzetnički centar Pakrac. Stoga su čelnici spomenutih jedinica, gradonačelnik Lipika Antuna Haramija, gradonačelnik Pakraca Davor Huška te direktorica Poduzetničkog centra Pakraca Vida Iličić poslije prezentacije projektu Planinarskom domu Omanovcu potpisali ugovor u suradnji i zajedničkoj provedbi projekta. Ispred Požeško-slavonske županije predstavljanju projekta, koji će zasigurno osnažiti turističke potencijale na lokalnoj razini kroz razvoj i jačanje javne turističke infrastrukture gradova Lipika i Pakraca, nazočili su županov zamjenik za društvene djelatnosti Ferdinand Troha te direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović.

lipicanac_i_kuna-2

Poseban cilj projekta, rečeno je na njegovu predstavljanju, jest razvoj turističke infrastrukture na području spomenutih gradova i to kroz obnovu i izgradnju pet javnih destinacija povezanih obnovljenim i opremljenim stazama za pješake, bicikliste i jahače duljine 98 kilometara. U projekt čije će provođenje trajati 14 mjeseci uključeni su jezero Raminac koje će dobiti poučnu stazu, izletište Omanovac, jezero Pjeskara i jezero Pakurnovac te cross country biciklistička staza. Cilj je, dakle, nabrojane destinacije na budućoj Stazi lipicanca i kune postanu omiljeno mjesto rekreacije i druženja za sve posjetitelje.