Novi europski projekt u Pleternici - poduzetnički inkubator

inkubator-01Gradonačelnik Pleternice i saborski zastupnik Franjo Lucić najavio je početak izgradnje Tehnologijsko–investicijskog centra s inkubatorom u Pleternici za podršku mladim poduzetnicima ili pojedincima koji tek trebaju pokrenuti svoje proizvodne programe. Riječ je o objektu čija je izgradnja započela u pleterničkoj industrijskoj zoni, a partneri i suradnici u realizaciji projekta vrijednog oko milijun eura su Požeško-slavonska županija, Hrvatska gospodarska komora i Poljoprivredni fakultet iz Osijeka.

inkubator-02

– Sredstvima Europske unije namjeravamo pokrenuti razvoj maloga i srednjega poduzetništva i tako potaknuti ukupni razvoj gospodarstva pleterničkoga kraja. Poduzetnički će inkubator sadržavati 142 četvorna metra uredskoga te 431 četvorni metar prostora za proizvodne pogone u kojima će se odvijati ciklusi započetih gospodarstava novih poduzetnika. Kroz dvije-tri godine onima koji se uspiju održati na tržištu, omogućit ćemo povoljno kupovanje zemljišta u industrijskoj zoni s uređenom infrastrukturom gdje će, pak, moći nastaviti s razvojem svoje proizvodnje - kazao je gradonačelnik Lucić uz kojega je konferenciji za novinare nazočila i njegova zamjenica Antonija Jozić.

inkubator-04

Uloga inkubatora je pružiti poslovni prostor, poslovnu i pravnu podršku početnicima i uputiti ih u svijet poduzetništva kako bi mogli nastaviti samostalno raditi. Pokazalo se, naime, da su za opstanak proizvodnih tvrtki najkritičnije prve tri godine poslovanja pa će stoga u Pleternici na taj način nastojati pomoći svima koji se žele upustiti u poduzetništvo. U realizaciji projekta Europska unija sudjeluje sa 623 000 eura, dok će 411 000 eura osigurati Grad Pleternica sa svojim partnerima. Ugovor je, podsjetimo, potpisan prošle godine u Pleternici (donja fotografija), a među potpisnicima je bio i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović.

inkubator-03