Grand prix 20. Požeške minute odlazi u Švedsku

minuta-2012-4Županov zamjenik za društvene djelatnosti Ferdinand Troha po završetku 20. Hrvatskog festivala jednominutnog filma u Požegi sinoć je Gradskom kazalištu grand prix ovogodišnje popularne "Požeške minute" uručio Šveđaninu Niklasu Anderssonu za film «Musigalen» (Luda glazba), Pobjednik je dobio i novčanu nagradu od tisuću eura. Gledatelji su, pak, svoj glas za najboljim film dali požeškom autoru Tomislavu Starčeviću za film «Hoću bracu».

minuta-2012-2

Ocjenjivački sud dodijelio je zlatnu plaketu kineskom filmu «Travelling», srebrnu plaketu dobio je hrvatski film Zlatka Rumboldta «Moram se koncentrirati» koji je ujedno proglašen i najboljim hrvatskim filmom ovogodišnjega festivala, dok je brončanom plaketom nagrađen hrvatski crtić «Darovi Božića» redatelja Krešimira Kveštaka. Prema ocjenjivačkom sudu nagrada Svjetske organizacije neprofesionalnoga filma za najbolju «jednu minutu» koja promiče toleranciju među ljudima dodjeljena je ciparskom filmu «Genesis 2:26».

minuta-2012-1

Zatvarajući  ovogodišnji požeški festival koji je potpomogla i Požeško-slavonska županija, dožupan Troha zahvalio je i čestitao  svim sudionocima i nagrađenima te posebno organizatorima koji već dvadeset godina kroz jednominutni film promoviraju Požegu i Požešku županiju. Udruzi GFR Film-video poželio je nastavak tradicije, kazavši kako će pritom i dalje moći računati na pomoć naše Županije. Za ovogodišnju se reviju jednominutnog filma u Požegi prijavilo 313 filmova iz 45 zemalja, a u završnoj je večeri, kao i prijašnjih godina, prikazano 60 filmova.

minuta-2012-3