Slavonski župani zatražili hitan sastanak s Vladom RH

zupani_u_virovitici-01Slavonsko-baranjski župani: požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, vukovarsko-srijemski Božo Galić, brodsko-posavski Danijel Marušić te kao domaćin virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić jučer su na sastanku u Virovitici, s kojega je opravdano izostao osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, prenijeli nezadovoljstvo stanovnika Slavonije i Baranje zbog najavljenog modela administrativne statističke podjele Hrvatske.

Kako prenose Vecernji.hr te eVirovitica.com, slavonski su se župani požalili medijima na prometnu nepovezanost ovoga dijela Hrvatske s ostalim dijelovima  Lijepe naše, zatim na centralizaciju države na štetu županija, posljedice elementarne nepogode i suše te na izrazito zapostavljanje slavonskih županija u ovogodišnjim investicijama i donacijama države.

zupani_u_virovitici-02

– Iako cijela Slavonija “diše” desnom političkom opcijom, ovu priču koja će Slavoniju definitivno odvesti u propast ne treba vezati uz HDZ. Vlada RH ponekad se ne ponaša kao hrvatska vlada, jer se Slavonija strateški zanemaruje. Bez obzira tko će u idućem razdoblju obnašati vlast u slavonsko-baranjskim županijama, tražimo hitan razgovor s Vladom RH i zaustavljanje negativnih trendova te brži gospodarski i cjelokupni razvoj Slavonije i Baranje – izjavio je župan Tolušić.

Najavljeni su daljnji sastanci, u listopadu u Slavonskom brodu te dalje u ostalim županijama. Nizom neformalnih te jučerašnjim prvim službenim sastankom stvorene su smjernice sastajanja slavonskih župana, sve u interesu razvoja projekata i programa. Nazočni su župani pozvali Ministarstvo gospodarstva da im se pridruži u rješavanju problema te da zajedno sudjeluju u oporavku poljoprivrede.