I nakon sastanka s ministrom, župani protiv dviju regija

zupani_kod_ministraHDZ-ovi župani istočnih hrvatskih županija nakon sastanka s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem oštro su se na konferenciji za novinare suprotstavili podjeli Hrvatske na dvije statističke regije i poručili da će siromašni biti još siromašniji, a bogati još bogatiji, prenosi HRT. Slikovito se pritom izrazio virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, kazavši kako se priča o dvjema regijama svodi na to da će jedni jesti rižu, drugi meso, a u prosjeku će svi jesti sarmu.

- Niti nakon razgovora s Grčićem nismo dobili uvjerenje i opravdanje zašto su donijeli takvu odluku - kazao je novinarima vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

slavonski_upani

Posebno ih je pogodilo, kazali su, što se o smanjivanju broja regija s tri na dvije nitko s njima nije konzultirao. Požeško-slavonski župan Marijan Aladrović rekao je kako je Slavonija sada više od 20 posto ispod prosjeka kontinentalne Hrvatske te da teško može uhvatiti korak.

Pravo na povlačenje novca iz fondova EU, podsjetimo, imaju one regije čiji je BDP manji od 75 posto prosjeka BDP-a u EU po glavi stanovnika. Slavonski se župani boje da bi priključenjem Zagreba ili Varaždina slavonskoj regiji slavonske županije bile dodatno osiromašene.