Novo Gospodarsko-socijalno vijeće Požeške županije

GSV logoJučer je u Požegi potpisan sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnoga vijeća (GSV) Požeško-slavonske županije. Za predsjednika u idućem jednogodišnjem mandatu izabran je Vinko Jušić ispred sindikata, a dopredsjednici su  Nikola Brekalo ispred poslodavaca te županov zamjenik za gospodarstvo Željko Jakopović ispred lokalne samouprave. Sporazum su potpisali u ime Županije župan Marijan Aladrović, u ime Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić te predstavnici pet sindikalnih središnjica.

Riječ je o Nezavisnom hrvatskom sindikatu (NHS) koji je predstavljao Vinko Jušić, Udruzi radničkih sindikata Hrvatske (URSH) koju je predstavljao Igor Ivanović, zatim o Matici hrvatskih sindikata (MHS) koju je predstavljala Dragana Bjelić, Hrvatskoj udruzi sindikata (HUS) koju je predstavljao Mato Klinčić te Savezu samostalnih sindikata hrvatske (SSSH) koji je predstavljao Nikola Kosanović

Gospodarsko-socijalno vijeće, doznajemo od tajnika županijskoga GSV-a Branka Grgića, osniva se radi uspostave i razvitka tripartitnog dijaloga u jedinicama lokalne, područne (regionalne) samouprave s ciljem zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih prava. Cilj djelovanja županijskih Gospodarsko-socijalnih vijeća je promoviranje uloge i značaja rada GSV-a na lokalnoj razini te jačanje međusobnog povjerenja i dijeljenje zajedničkih ciljeva u gospodarsko-socijalnom razvitku svojih područja. Programe rada županijskih GSV-a potrebno je uskladiti s realnim uvjetima, potrebama i interesima lokalnih zajednica.