Obilježavanje Međunarodnoga dana starijih osoba

stariji - dom - ž001Na Međunarodni dan starijih osoba danas su se u Domu za starije i nemoćne u Požegi susreli korisnici takvih ustanova te korisnici programa dnevnoga boravka i pomoći u kući starijim osobama iz cijele Požeško-slavonske županije, od Lipika do Čaglina. Dobrodošlicu svima poželio je županov zamjenik za društvene djelatnosti Ferdinand Troha. Korisnici spomenutih ustanova prikazali su ponešto iz svoga glazbeno-scenskoga repertoara koji redovito uvježbavaju i izvode na svojim prigodnim svečanostima.

stariji - dom - 005

Prema procjeni iz 2010. godine u našoj županiji živi 17 posto stanovnika starijih od 65 godina, a taj je dio populacije najzastupljeniji na području Čaglina, Lipika i Pakraca, a najmanje na području Jakšića, Kaptola i Požege.

stariji - dom - 004

Međunarodni dan starijih osoba, podsjetimo, proglasili su Ujedinjeni narodi 1990. godine, želeći na taj način pokazati da su starije osobe važni članovi svakoga društva i kako bi potakli zemlje svijeta da omoguće uključivanje starijih osoba u društvo prema njihovim intelektualnim i fizičkim mogućnostima.

stariji - dom - 003

U priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije povodom današnjega dana navodi se među ostalim kako Svjetska zdravstvena organizacija raznim programima potiče produljenje životne dobi i radnoga vijeka te da se to se može postići zdravijim načinom života, poticanjem zapošljavanja starijih i promoviranja njihove kvalitete kao prenositelja iskustva na mlađe radnike te provođenjem reformi mirovinskog sustava.

stariji - dom - 006

Tom su prigodom predstavljene i zanimljive rukotvorine korisnika spomenutih ustanova i programa iz cijele županije, prikazane kao svojevrsna izložba.

stariji - dom - 002