Požeškoj županiji tri nova vozila za hitnu medicinu!

hitna_-_vozila-1Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor jučer je na prigodnoj svečanosti u zagrebačkom centru Grand Auto podijelila ključeve 33 opremljena vozila za hitne medicinske intervencije na korištenje županijskim zavodima za hitnu medicinu koji su započeli ili će uskoro započeti s radom. Tom je prigodom tri nova interventna medicinska vozila, od pet koliko će ih ukupno preuzeti, dobio i Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije.

hitna_-_vozila-3

Ključeve su novih, modernih i opremljenih vozila za hitne medicinske intervencije iz premijerkinih ruku primili  požeško-slavonski župan Marijan Aladrović te ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu naše županije Fabijan Barišić.

hitna_-_vozila-2

Kako je premijerka i sama istaknula, riječ je o vozilima „koja po prvi puta u našoj zemlji svojim tehničkim karakteristikama i opremljenošću zadovoljavaju standarde struke i europske norme te predstavljaju veliki i nezaustavljiv iskorak u poboljšanju kvalitete rada naše hitne medicinske službe“.

hitna_-_vozila-4

Ovo je samo prvi dio isporuke od ukupno 128 opremljenih vozila, a drugi dio isporuke se očekuje do kraja 2011. godine, čime će sve županije koje su ispunile svoje zakonske obveze dobiti na korištenje vozila standardizirane visoke kvalitete. Oprema vozila uključuje: defibrilator, respirator, aspirator i kompletnu opremu za imobilizaciju.

hitna_-_vozila-5

Što će nova vozila i najsuvremenija oprema značiti timovima hitne medicinske službe (HMS) na terenu, brojnim uzvanicima i novinarima demonstrirala je ekipa HMS-a na pokaznoj vježbi zbrinjavanja ozlijeđenog motociklista nakon prometne nesreće. Hrvatski zavod za hitnu medicinu utvrdio je standarde vozila, opreme i vizualnog identiteta vozila uvažavajući standarde suvremene hitne medicine i europske norme, a financijska sredstva za nabavu vozila i opreme osigurana su iz zajma Svjetske banke.

hitna_-_vozila-6

Nabava vozila i opreme dio je Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe (HMS) i investicijskog planiranja u zdravstvu u Hrvatskoj, kojim će se zdravstvenim djelatnicima osigurati bolji uvjeti rada, dok će se pacijentima pružiti kvalitetnija hitna medicinska skrb. Ugovore o nabavi 128 opremljenih vozila za HMS potpisao je u lipnju 2011. godine potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi mr. Darko Milinović, dr.med. nakon provedenog međunarodnog i maksimalno transparentnog natječaja. Na taj način izabrani su najpovoljniji ponuditelji koji su ispunjavali sve uvjete natječaja.