Četvrtak, 25 Rujan 2014 07:45

Održan okrugli stol na temu novog nacrta strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2030.

U Daruvarskim toplicama održan je okrugli stol na temu novog nacrta Strategije prometnog razvoja RH 2014.-2030. u organizaciji  Bjelovarsko – bilogorske županije. Na okruglom  stolu sudjelovalo je četrdesetak sudionika iz politike i struke ,  predstavnici izvršne vlasti lokalnih i regionalnih samouprava te saborski zastupnici. Ispred Požeško – slavonske županije okruglom stolu nazočili su saborski zastupnik Franjo Lucić, požeško – slavonski župan Alojz Tomašević i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Mladenko Soldo. Bjelovarsko – bilogorski  župan Damir Bajs naglasio je kako su izbrisani pravci u novom nacrtu Strategije dio državnog koridora koji spaja Hrvatsku, Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu i samim time nadilaze lokalni karakter, te da kao takvi nemaju alternativu i da ovim načinom ne mogu biti financirani iz sredstava Europske unije.  Riječ je o dva pravca odnosno o dva važna smjera Moslavačko-pokupskom te Pakračko-okučanskom  cestovnom smjeru.
Župan  Tomašević izričito je naglasio  kako ne prihvaća nikakvu izoliranost te da želi da se ostatku Hrvatske omogući jednaki gospodarski razvitak.
Profesor Dadić s Prometnog  fakulteta naglasio je  kako nije napravljen prometni model niti dovoljno potrebnih stručnih analiza te kako će navedenom strategijom manje sredine biti izolirane, a Grad Zagreb dodatno prometno opterećen. Također je naglasio kako  navedeni prometni pravci nisu ključni samo za Požeško – slavonsku i Bjelovarsko bilogorsku županiju već i za još tri hrvatske županije i 750 tisuća ljudi koji žive na tom području.
Na kraju okruglog stola donesen je zaključak  kako će se zatražiti hitan sastanak u Ministarstvu prometa jer se još uvijek radi o nacrtu prijedloga i da se nedostaci isprave prije nego se Strategija  prometnog razvoja Republike Hrvatske usvoji.

Pročitano 3854 puta