Petak, 12 Listopad 2018 07:44

Održan stručni skup povodom Međunarodnog dana osoba sa stomom

Simpozij povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa stomom (većinom osoba operiranih od raka debelog crijeva) održan u subotu 6.10.2018. u Požegi. U organizaciji Simpozija i javnozdravstvene akcije sudjelovali su ILCO Savez Hrvatske, Liga protiv raka Požega i ILCO Požega koji je ujedno obilježio 10 godina postojanja uz podršku Zavoda za javno zdravstvo.

Požega je ove godine bila domaćin okupljanja svih ILCO društava iz Republike Hrvatske, koja okupljaju osobe koje žive sa stomom (tvorom, najčešće na trbušnoj stjenci, koji je najčešće posljedica liječenja raka debelog crijeva).

Sa preko 60 gostiju iz svih dijelova Republike Hrvatske i velikog broja naših sugrađana održana je javnozdravstvena akcija i obilježen Dan plave i ružičaste vrpce, nakon toga Simpozij te organizirano druženje sudionika.

Na Simpoziju koji je održan pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva bilo je riječi o unapređenju provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, novim metodama liječenja i skrbi o oboljelima, ali je i skrenuta pozornost na probleme s kojima se osobe sa stomom susreću te je bilo riječi i o edukaciji za enterostomalne terapeute kao specijalizaciji za medicinske sestre.

Skupu su se obratili: Jasna Kresojević, predsjednica ILCO Požega te Ognjan Peleš, dipl.oec., predsjednik ILCO Saveza Hrvatske. Stručni dio je započela s temom vezano uz unapređenje provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, Jasmina Kovačević, dr.med., predsjednica Lige protiv raka Požega i koordinatorica NPP ispred Zavoda za javno zdravstvo, zatim s temom “Liječenje raka debelog crijeva,” doc.prim.dr.sc. Goran Šantak, dr.med. ispred OŽB Požega i na kraju je došla tema “Edukacije za enterostomalne terapeute,” Vesna Konjevoda, dipl. med. techn., predsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara digestivne kirurgije. Nakon Simpozija nastavljeno je prigodno druženje sudionika.

Pročitano 1367 puta