Četvrtak, 17 Siječanj 2019 10:21

Održan 27. komemorativni skup u Bučju

Pored kapele sv. Antuna na Bučju u nazočnosti dvjestotinjak uzvanika održan komemorativni skup povodom 27. godišnjice razmjene zatočenika zloglasnog srbočetničkog logora Bučje koja se dogodila 1992. godine na pakračkoj Gavrinici. Podsjetimo, u logoru Bučje je za vrijeme Domovinskog rata strahote doživjelo više od tri stotine zarobljenika, a sudbina dvadeset i dvoje i danas je nepoznata.

Obraćajući se, na to je podsjetila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević pročitavši djelomičan popis imena nestalih osoba, a kao članica obitelji jednog od nestalih ponovo je apelirala na sve one koji posjeduju bilu kakvu informaciju da se jave i pomognu da posmrtni ostaci Zdravka Baraća, Jure Blaževića, Bohumila Dostala, Ivice Egredžije, Zdravka Kolara, Vitomira Margetana, Marka Marića, Marijana Petrovečkog, Darka Petrovickog, Damira Rambouseka, Anke Rajzer, Ivana Šretera, Marijana Svjetličića, Ilije Turkovića, Dražena Takača, Ivana Turuka, Drage Tutića, Vesne Vadlja, Nevia Zandone, Mirka Zabića i Viktora Oblaka budu pronađeni i dostojanstveno zbrinuti.

Bučje je pohodio i general Josip Lucić u svojstvu izaslanika ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. Govoreći o teškim danima Domovinskog rata pozvao je na čuvanje domovine i vrijednosti proisteklih iz Domovinskog rata, a obraćajući se mladima, na komemoraciju pristiglih iz osnovnih škola Pakraca i Lipika, poručio je da iste vrijednosti nastave čuvati i u budućnosti.

Prigodnim riječima skupu se obratila Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice Udruga hrvatskih civilnih stradalnika, rekavši da se broj članova obitelji iz godinu u godinu smanjuje, a da se odgovori koje traže ne naziru niti nakon 27 godina od zločina.

Počast žrtvama polaganjem vijenaca odala su i brojna izaslanstva jedinica lokalne i regionalne samouprave od Siska do Osijeka. U ime Županije vijenac je položio zamjenik župana Vedran Neferović, u ime ministra obrane to je učinio brigadir Milan Ćorak, dok su civilne, braniteljske i stradalničke udruge bile zastupljene kroz gradske i županijske Koordinacije.

Nakon polaganja vijenaca i zajedničku molitvu vodili su lipički župnik Jozo Zorić i obriješki Oliver Kranjčić. Dodatan dašak dostojanstva u komemorativni skup unijela je i Dubravka Vukoja, novinarka Hrvatskog radija, pročitavši autorsku pjesmu, kao i članovi Gradskog pjevačkog zbora Lipik.

Povodom godišnjice članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“, Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“ te naš maratonac Duško Štrbac, istrčali su memorijalni maraton Pakrac-Bučje pod nazivom ”Stazom mučeništva”.

Pročitano 2962 puta