Utorak, 05 Veljača 2019 08:24

Održana prezentacija projekta IQM Destination Požega

U Gradskoj vijećnici Grada Požege održana je prezentacija projekta IQM Destination Požega kojemu se nazočili gradonačelnici, načelnici i predstavnici turističkih zajednica Požeško-slavonske županije, ujedno i direktorica TZ Požeško – slavonske županije Maja Jakobović. Projektom IQM Destination POŽEGA autorice Đurđica Šimičić i Anamarija Cicarelli žele postaviti standard da se destinacijom upravlja u pravom smislu riječi, ali i stvaraju nove ekonomske vrijednosti u destinaciji.

Cilj projekta je sustavno poticanje i provođenje upravljanja kvalitetom u destinaciji. Zajednička suradnja, sinergija u destinaciji, komunikacija i poticaj za kvalitetu učinit će turizam Grada Požege i Požeško-slavonske županije konkurentnijim, snažnijim. Naglasak je na inovaciji, kreativnosti i povezanosti koja u projektu IQM Destination POŽEGA veže privatno i javno partnerstvo u destinaciji i okruženju, sa svim partnerima koji utječu na kvalitetu u turizmu. Potiče se suradnja s nacionalnim (Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, HGK) i međunarodnim institucijama (EC, UNWTO) te svim destinacijskim subjektima u cilju izmjene znanja i iskustva.

Ciljevi implementacije projekta IQM Destination Požega, sukladno Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, projekt IQM Destination sukladan je u ciljevima i strateškim smjernicama. Integralnim sustavom kvalitete u destinaciji konceptualno postavljenim na ovaj način želi se u Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji implementirati kvalitetu koja potiče kontrolirani napredak u proizvodima i uslugama u destinaciji. Implementacijom ovog projekta pokušaj je rješavanja ujednačenost kvalitete usluge i ponude u destinaciji.

Pilot projekt započeo je 2017. godine na Lošinju, destinaciji koja je 2015. godine dobila UNWTO nagradu za inovaciju i kreativnost, 3. mjesto u svijetu. Standardi u destinaciji kod donošenja IQM Destination standarda u 80% jednaki su u svim destinacijama,  a 20% standarda prilagođavaju se autentičnosti i pozicioniranju destinacije. Potrebno je nakon uvođenja standarda u destinaciji pratiti projekt, kontrolirati kvalitetu, održavati koordinacije sa subjektima, proučavati i proaktivno sudjelovati u rješavanju izazova iz izvještaja o uspješnosti projekta, inovirati preporuke za poboljšanje poslovanja.

U cjelokupnom projektu temeljito i dugotrajno je istraživan i osmišljen koncept prilagođen potrebama gosta, potrebama stanovnika, trendovima u turizmu i odgovornom i održivom upravljanju destinacijom.

Socijalna dimenzija – zapošljavanje, edukacije, unapređenje zadovoljstva stanovnika, cjeloživotno obrazovanje, očuvanje tradicije.

Ekonomska dimenzija – podizanje konkurentnosti, upravljanje kvalitete u destinaciji  ima ulogu objedinjavanja što većeg broja subjekata, čime projekt postaje kvalitetniji i sveobuhvatniji. Zajednička suradnja, sinergija u destinacijama, komunikacija i poticaj za kvalitetu učiniti će hrvatski turizam konkurentnijim, snažnijim i kvalitetnijim.

Okolišna dimenzija – očuvanje bioraznolikosti, edukacija o prirodnim resursima, očuvanje poticaj na očuvanje okoliša… usluge bazirane na lokalnom bilju i sl.

Provođenje programa Integralnog upravljanja kvalitetom IQM Destination Požega podijeljeno je u 3 faze – min. 2-3 godine realizacije.

Partneri u provođenju IQM Destination Požega su Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Turistička zajednica Grada Požege i Grad Požega kao nositelji projekta.

- Restorani, hotelijeri, kampovi, privatni smještaj, restorani, suvenirnice, trgovine, prijevoznici javnog prijevoza, taxi, komunalna društva u destinaciji, turističke agencije, parking poduzeća, odgojno-obrazovne ustanove, udruge, zadruge i sl.
Uključujemo i potencijalno nove subjekte, koji su zainteresirani uključiti se u turističke aktivnosti, te svojim doprinosom pridonijeti obogaćenju turističke ponude. Svakako su dobrodošli na sve grupne radionice te individualna savjetovanja, prema preporuci odgovorne osobe za provođenje IQM Destination Požega.

Pročitano 2784 puta