Ponedjeljak, 25 Veljača 2019 07:58

10. skupština Kulturno-umjetničkog društva „Ivo Čakalić“

Vatrogasni dom u Doljanovcima bio je pun članova, gostiju i uzvanika na svečanoj i jubilarnoj 10. godišnjoj Skupštini Kulturno-umjetničkog društva „Ivo Čakalić“ iz Kaptola. Obilježili su svojih prvih 10 godina postojanja i rada, prisjetili se dana kada su osnivali društvo, tada kad nisu na području općine imali folklornih društava, sjetili se i svih zaslužnih pojedinaca i ustanova, institucija i sponzora, obitelji u selima koje su pomogle u osnivanju društva.

Tajnica KUD-a Josipa Šnajder iznijela je u prigodnom referatu i podsjetila na događaje prije 10 godina. – Uz svesrdnu pomoć općinskog načelnika Mile Pavičića 10. 02. 2009. godine sastao se inicijativni odbor od desetak zainteresiranih osoba. Na području općine Kaptol nije djelovalo niti jedno folklorno društvo, pa je to bio još jedan prilog za osnivanje. Ubrzo je uslijedila i osnivačka skupština 26.02.2009. godine kada je već bilo 15 članova KUD-a, a kasnije su se pridružili i drugo zainteresirani za folklor. Prva predsjednica je bila Josipa Kresovljak, donijeli su Statut udruge i planove rada. Odmah je donesena odluka da KUD nosi ime Ive Čakalića, poznatog narodnog pjesnika, pripovjedača, maketara crkvenih objekata, etnografa i sakupljača narodnog blaga iz Doljanovaca. Svoj život posvetio je zapisivanju starih običaja, poslovica, pučkih pjesama šokačkog kraja. Iza sebe ostavio je bogatu zbirku rukopisne građe na ikavskom govoru, koja je veliko kulturno-povijesno i etnološko bogatstvo našeg kraja, a danas se čuva u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, Gradskom muzeju Požega, Muzeju Slavonije u Osijeku, u Župi sv. Petra i Pavla Apostola u kaptolu, općini Kaptol i privatnim zbirkama – navela je tajnica Šnajder, navodeći da je kum društvu i zastavi društva bio Jozo Čakalić.

Nakon samo dva mjeseca proba imali su već i prvi nastup, a do sada su nastupali i izvan naše županije, pa i u susjednoj Mađarskoj. Od 2010. godine imaju i svoju smotru folklora „Šokačko se kolo vije“ na kojoj u goste primaju brojna folklorna društva iz cijele Hrvatske. U međuvremenu su društvo kao predsjednici vodili Marijana Gril, Damir Poljanac, Marija Vuković, a danas društvo vodi kao predsjednik Slavko Čakalić.

Svečanosti su nazočili načelnik kaptolačke općine Mile Pavičić, zamjenik Josip Soudek, predsjednik Općinskog vijeća Damir Poljanac, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Vi ste aktivna udruga unatoč svim poteškoćama, a dajete doprinos ovom kraju na čemu vam zahvaljujem. Izdržali ste i održali ste se sve ovo vrijeme, vaša upornost je došla do izražaja, što na žalost nije uspio još jedan naš KUD „Tkanica“ iz Alilovaca koji je prestao sa radom - rekao je u pozdravnim riječima načelnik Mile Pavičić.

Čestitke je uputio i župan Alojz Tomašević na dobrom i ustrajnom radu. – Ovdje ste kao čuvari baštine, čuvari običaja ovog šokačkog kraja, odupirete se ovim novim kretanjima njegujući i čuvajući tradiciju na čemu vam čestitam. Sačuvali ste vrijeme, sačuvali izričaj čime ostavljate trag, pa će vam županija kao do sada i nadalje davati potporu za vaše aktivnosti - istakao je župan Alojz Tomašević

Predsjednik društva Slavko Čakalić uručio je zahvalnice za suradnju i potporu u radu Mili Pavičiću, Josipu Soudeku, Ivici Kovačeviću, županu Alojzu Tomaševiću, kumu društva i zastave Jozi Čakaliću, Požeško-slavonskoj županiji, općini Kaptol, OŠ Vilima Korajca iz Kaptola, osnivačima društva, brojnim sponzorima, udrugama, pojedincima i obiteljima koje daju pomoć. Zahvalnicu je dobila i Marica Vidović, koja je pomagala društvo a ona je kao predsjednica HNS Požeško-slavonske županije uzvratila prigodnom slikom šokačkog ručnika i fotografijom njihovog Ive Čakalića.

Danas djeluje folklorna skupina pod vodstvom Vesne Berač, tamburaška koju vodi Antonio Berač, te još dječja i glumačka grupa. Tijekom svečanosti i druženja nastupio je tamburaški sastav pod vodstvom Adriana Ružića i ženski tamburaški sastav Liberta iz Kaptola.

Pročitano 3645 puta