Četvrtak, 07 Ožujak 2019 10:36

4. Nacionalna poljoprivredna konferencija "Slavonika" u Osijeku

U Osijeku je održana 4. Nacionalna poljoprivredna konferencija Slavonika, ispred Požeško-slavonske županije nazočan je bio zamjenik župana za gospodarske djelatnosti Željko Jakopović. Sudionike Konferencije pozdravili su predsjednik Organizacijskog odbora Danijel Koletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Boris Piližota te ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Tolušić, koji je održao predavanje o smjernicama razvoja hrvatske poljoprivrede. Ujedno je objavio da će od ove jeseni Ministarstvo poljoprivrede svim studentima poljoprivrede u pet slavonskih županija od druge godine do završetka fakulteta osigurati godišnju stipendiju u iznosu od 10.000 kuna.

Ministar Tolušić je rekao kako je domaća poljoprivreda krenula u pozitivnom smjeru, no „nije ni propala odjednom, pa se odjednom ne može ni oporaviti“. - Sadašnjost i budućnost hrvatske poljoprivrede su mladi poljoprivrednici, u njih moramo jako puno ulagati. Danas ih je 21.000 upisano u upisnik OPG-ova, što je 13 posto od ukupnog broja poljoprivrednika i jedan od najvećih postotaka na razini Europske unije. Oni su velika strateška prednost hrvatske poljoprivrede i kroz sve mjere dajemo prednost upravo mladima te vjerujem da će to dati rezultate. Još veći naglasak na mlade poljoprivrednike stavit ćemo u idućem financijskom razdoblju - rekao je Tolušić te najavio natječaj u srpnju za izgradnju 20 ULO hladnjača u Hrvatskoj, nakon čega će biti riješeni svi infrastrukturni problemi domaćih voćara.

Predsjednik Organizacijskog odbora 4. Slavonike Danijel Koletić ocijenio je kako se nakon četiri godine polako nazire misija konferencije, a to je povezivanje svih sudionika u poljoprivredi, ponajprije mladih, koji trebaju čuti da država želi pomoći i da je njihov servis te da idemo u dobrom smjeru. Tijekom cjelodnevne konferencije 22 poljoprivrednih stručnjaka kroz predavanja i panele iznijelo je svoja razmišljanja i dalo poglede na rješenja s ciljem konkurentnosti hrvatske poljoprivrede.

Pročitano 2383 puta