Petak, 08 Ožujak 2019 07:58

Župan Alojz Tomašević uručio 12 sablji pripadnicima Gradske straže Požega

Svečana povijesna postrojba Gradska straža Požega ponovno je osnovana 2017. godine odlukom grada Požege. Održavanje tradicije koja postoji od kraja 18. stoljeća, pa kroz cijelo 19. stoljeće. Gradska četa je dobila nove replike uniformi iz sredine 19. stoljeća te je sudjelovala kao povijesna postrojba na brojnim gradskim manifestacijama i predstavljala grad na raznim povijesnim događanjima diljem Hrvatske. Na zahtjev za pomoć gradskoj četi uskočila je Požeško-slavonska županija i financirala nabavku replika povijesnih vojnih sablji za 12 gradskih stražara.

Svečanost predaje povijesnih sablji održala se u Velikoj vijećnici županijske palače, a svečanom postroju gradskih stražara sablje je uručio Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Svečani postroj vodio je zapovjednik, satnik Vladimir Milković, koji je i predstavio sablju, kao originalnu repliku austro-ugarske sablje, tadašnjih gradskih stražara koju su nosile topničke jedinice, jer su one konjaničkih jedinica bile nešto duže. Sablja je duga 104 cm, autentična s oznakom M 1861 po godini kada je uspostavljena kao službeno oružje Gradske straže Požega. Napravljene su u Njemačkom gradu Rothenburgu, a cijeli iznos je financirala Požeško-slavonska županija na čemu se zapovjednik zahvalio županu Alojzu Tomaševiću.

Prof. povijesti Zoran Jekić iznio je kratku povjesnicu od osnutka stvarne Gradske straže u Požegi, njenom sudjelovanju u životu u 19. stoljeću, sudjelovanje u prijelomnim 1847. i 1848. godini za hrvatsku povijest, kada je Gradskoj straži dodana i Gradska glazba. Do 1850. godine bila je pod patronatom bana Josipa Jelačića i djelovala pod nazivom Požeška gradska straža.

- Čast mi je biti večeras s vama uoči proslave dana grada Požege, kada se slavi zaštitnik grada, kada se slavi Grgurevo, kada se slavi povijesni dan u kojemu je fra Luka Ibrišimović poveo u konačno oslobađanje od Osmanlija i njihovog jarma te donio slobodu građanima Požeške kotline. Odazvao sam se upitu vodstva Gradske straže o mogućnosti nabavke originalnih sablji za stražare kako bi mogli pronositi povijest i tradiciju, ali i ponos svih onih vojnika sve do Domovinskog rata koji su branili Hrvatsku. Požega je uvijek bila grad slobodarskog duha, hrvatski grad koji je i kroz najteža vremena sačuvao svoju tradiciju. Iduće godine Požeško-slavonska županija će slaviti 810. godina od prvog spomena Požeške županije, gdje ćete i vi svakako biti sudionici proslave i brojnih manifestacija kojima ćemo obilježiti ovu važnu obljetnicu i postojanje naše županije. To možemo s ponosom istaći cijeloj Hrvatskoj, cijeloj Europi i svijetu da postoji jedna predivna županija i jedan predivan grad već 810. godina i bilježi svoju sjajnu povijest – istakao je župan Alojz Tomašević koji je osobno svakom stražaru uručio sablju. Župan je također istaknuo i poznatog vojskovođu baruna Franju Trenka koji je vodio upravo vojsku koja je potjecala iz ovih krajeva i Slavonije. Oni su ti koji su pronijeli slavno ime slavonsko i hrvatsko, a od tih postrojbi i „croata“, kako su ih nazivali, došlo je i ime kravate, dijela tadašnje marame koju su oko vrata vezali pripadnici Trenkovih postrojbi, a kasnije nastala kravata kao nezaobilazni modni detalj svečanih odijela.

Pročitano 3595 puta