Ponedjeljak, 20 Svibanj 2019 08:09

Održan 4. festival slanine i vina ,,Slanvin“ u Kaptolu

Udruga Požeški čuvari baštine u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara Vinokap iz Kaptola i tjednikom Kronika požeško-slavonska, organizirali su još jednu u nizu gastro, etno i eno manifestaciju na prostoru Požeštine. Održan je 4. „Festival slanine i vina Slanvin“, ove godine potpuno internacionalno natjecanje, jer su „slaninsku ružu“ pripremale ekipe iz dalekog Japana, Njemačke, 3 ekipe iz Mađarske i ekipa iz BiH s Kupresa. Ukupno se odazvalo 30 ekipa majstora u pečenju slanine iz susjedne Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke i Požeško-slavonske županije. Vrsni majstori a prije svega ljubitelji ove odlične slavonske suhomesnate delicije, slavonske slanine, došli su na ovo interesantno natjecanje, u kojemu su natjecatelji od table slanine trebali pripremit najljepšu i najukusniju „slaninsku ružu“, poseban gastro cvijet koji cijene mnogi. Organizator je za sve natjecatelje osigurao tablu slanine, ražanj i veliku vatru za pečenje. Tražilo se samo dobro i što pravilnije, okomito i vodoravno zarezivanje te strpljivo i lagano pečenje samo na žaru vatre, da bi se u konačnosti dobila prekrasna „slaninska ruža“ gastro cvijet posebnog ukusa, upravo za sladokusce.

- Cilj ove, sada tradicionalne gastro manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, ove cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. 4. Festival je okupio ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Uz majstore sa šireg područja Hrvatske, uz ove godine pravi internacionalni „Slanvin“, svim posjetiteljima, kojih je ove godine bilo zaista puno, na izbor su imali kušanje, ali i sudjelovanje u ocjenjivanju ponajboljih vina, sa 12. Međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina Vinokap 2019 – istaknuo je ispred organizatora Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska, ističući posebno ovogodišnju ekipu japanskih studenata koji studiraju vinogradarstvo i vinarstvo na požeškom Veleučilištu.

Svoju podršku ovom natjecanju kao i ostalim manifestacijama kao pokrovitelj daje Požeško-slavonska županija, a sve natjecatelje pozdravio je zamjenik župana za gospodarske djelatnosti Željko Jakopović te ispred pokrovitelja općine Kaptol predsjednik Općinskog vijeća Damir Poljanac. Sve natjecatelje pozdravio je i predsjednik kaptolačke Udruge vinara „Vinokap“ Ferdinand Novak.

Stručni ocjenjivački sud predvođen Zdenkom Došenom, predavačem kuharstva na požeškoj Obrtničkoj školi, ove godine imao je još teži zadatak, jer su po izjavi nekih članova ekipa u međuvremenu trenirali staru tehniku pečenja „slaninske ruže“ po ovom principu, od većeg komada slanine. Taj način je malo zaboravljen, jer svi žele ispeći što prije, pa slaninu režu na trake. To je uzelo draž onoj dužoj pripremi slanine za pečenje i najmanje pola sata strpljivog pečenja. Na kraju je to i bio recept uspješnosti, po kojemu su pobjednici od prošle godine pobjedu ponovili.

Zlatnu plaketu i pobjedu na „4. Slanvinu“ osvojila je kao i prošle godine, brojna ekipa NK Kaptol – veterani, kod kojih nije bilo niti jednog propusta i svojski su se trudili da ne pokvare rezultat od prošle godine kada su također bili na postolju. Srebrnu plaketu i drugo mjesto osvojila je Ekipa Vinari Rovišće, iz Bjelovarsko-bilogorske županije, a treće mjesto i brončanu plaketu, za samo bod manje, Ekipa KUD „Šijaci“ iz Biškupaca koji su najstudioznije pripremali svoju slaninu i pekli „slaninsku ružu“. Najfotogeničniju „slaninsku ružu“ ove godine pripremila je Ekipa Studenti iz Japana. Sve četiri ekipe dobile su uz plakete i poklone, pakete vina Vinarije Soldo iz Vetova, inox ražnjeve za pečenje slanine Obrtničke radnje Dado iz Alaginaca i kuharske pregače i majice s logom „Slanvin“ Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska.

I ove godine održan je „Slanvin etno sajam“ na kojemu su svoje proizvode izložili, od OPG-a proizvođača hrane do obrtnika i kućne radinosti iz tri slavonske županije.

Pročitano 2424 puta