Četvrtak, 30 Svibanj 2019 08:06

Dječji vrtić Jakšić prvi "Eko vrtić'' u Požeško-slavonskoj županiji

Vanjski prostor koji je prekrasno hortikulturno uređen u Dječjem vrtiću Jakšić bio je prepun roditelja, djedova i baka, starijih braće i sestara, jer su mališani koji pohađaju Dječji vrtić Jakšić imali svoju završnu priredbu. No priredba na kojoj su djeca svima pokazala što su naučili ove godine, bila je samo jedan razlog za proslavu, jer drugi povod je bio dobivanje statusa Eko vrtića i podizanje Zelene zastave kao simbola dodjele tog statusa koji je prvi i jedini u Požeško-slavonskoj županiji za dječje vrtiće.

- Sve je počelo našom odlukom da posadimo svoj vrt u krugu dječjeg vrtića. Dobili smo sredstva za prvi Projekt zdrave prehrane od Uniqua osiguranja i tako smo počeli sa sadnjom vrta. kasnije smo sudjelovali i na natječaju HRT za najljepši vrt gdje smo dobili priznanje i nagradu na najljepši vrt. Poslije toga pozvali su nas u Zagreb u Udrugu Lijepa naša da sudjelujemo na seminaru gdje ćemo naučiti kako postati Eko vrtić. Tada smo angažirali i svoj nadzorni odbor, više angažirali roditelje i djecu. Organizirali smo se više na ekologiju, prikupljamo stare baterije koje prodajemo, te pojačali rad u vrtu i sve usmjerili na zdravu prehranu djece u Dječjem vrtiću. Djeca rade cijeli proces od sadnje, zalijevanja biljki i branja plodova, pa sve do kuhinje. Oni to voće i povrće svakako drugačije gledaju, jer su ga sami uzgojili.

Udruga Lijepa naša nam je nakon svega dodijelila Zelenu zastavu kao prvom zelenom i eko dječjem vrtiću u Hrvatskoj, taj status ima nekoliko škola u RH a kao odgojno obrazovna institucija smo jedini u našoj Požeško-slavonskoj županiji, od škola, udruga i vrtića. Taj status nam sada svakako otvara put i prema nekim europskim projektima na koje ćemo moći aplicirati i osigurati što bolje uvjete za djecu u vrtiću – istakla je ravnateljica vrtića, Ivona Pečur.

Sve roditelje, a posebno djecu i odgojiteljice u vrtiću pozdravio je načelnik općine Jakšić, Ivica Kovačević, inicijator i voditelj gradnje vrtića u Jakšiću. – Još 2016. godine kada smo krenuli na osnivanje Ustanove Dječji vrtić Jakšić. Općina je imala vjeru u ovaj mladi kadar i ravnateljicu, dala im povjerenje i oni su ga upravo ustrojili onako kako treba. Već prve školske godine imali smo vrtić potpuno popunjen, za slijedeću godinu imat ćemo problema i nešto djece na čekanju, pa razmišljamo o njegovom proširenju i dogradnji. Ravnateljica je sa djelatnicima ušla i u nekoliko projekata koji su se pokazali pun pogodak i dobili smo već neka priznanja za ekološki vrt, najljepši vrt, a evo i Zelenu zastavu kao prvi dječji vrtić u RH koji je zadovoljio sve kriterije eko i zelenog vrtića,

Nakon priredbe svih odgojnih skupina djeca su nestrpljivo odnijela zastavu do jarbola i podigla je uz odbrojavanje i skandiranje - eko vrtić.

 

Izvor: pozeska-kronika.hr

Pročitano 2805 puta