Ponedjeljak, 03 Lipanj 2019 08:45

U sklopu Festivala graševine organiziran Simpozij o graševini i nagrađene najbolje i šampionske graševine

Po 12. puta u Kutjevu je održan Festival graševine, kao dvodnevna manifestacija s niz priredbi. Sve je započelo prije desetak dana s ocjenjivanjem kvalitete vina sorte graševine pristiglih 128 uzoraka mladih, starijih, predikatnih i pjenušavih graševina.

U dvorcu obitelji Turković održan je Simpozij o Graševini na temu vinskog turizma na kojemu su izlagali eminentni stručnjaci, a teme su bile slijedeće: „Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost u vinarijama“ – dr. sc. Vlasta Zanki, „Nove sorte vinove loze rezistentne na bolesti – koliko su pogodne za uzgoj i proizvodnju vina?“ – prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić, „Graševina ne deblja: rezultati animalne studije“ – prof. dr. sc. Mladen Boban, Razvoj vinskog turizma na vinogorju Villány 1994-2019: 25 godina rada udruge vinske ceste Villány – Šikloš – g. Zoltan Gyorffy, gđa. Kovacs Boglarka Dora, Turizam vina: Prilika ili neprilika, Mogućnosti i uvjeti razvoja turizma vina u Slavoniji i Hrvatskom Podunavlju – mr. sc. Neda Telišman – Košuta, Zakon o vinu – doc. dr. sc. Krunoslav Karalić, doc. dr. sc. Krunoslav Dugalić, Vlado Krauthaker, dopredsjednik Udruge Graševina Croatica.

Brojne sudionike simpozija i sve nagrađene vinare pozdravili su kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji su istakli podršku lokalne i regionalne samouprave razvoju vinogradarstva i vinarstva te centralnu ulogu kutjevačkog vinogorja i graševine kao primarne sorte.

- Meni je čast što vas sve mogu pozdraviti u ovom najljepšem dijelu, Požeško-slavonskoj županiji na ovoj predivnoj manifestaciji koja slavi graševinu, našu najbolju sortu. Kada kažete graševina, to vas odmah asocira na grad Kutjevo i ovaj predivni kraj, kao i obrnuto, kada spomenete Kutjevo, sve odmah asocira na graševinu. Želimo da i naši turistički djelatnici i naši ugostitelji u cijeloj Hrvatskoj, govore o graševini, ali ističu i pojedine proizvođače, njihove specifičnosti i njihove kvalitetne graševine. Samo svi zajedno uz lokalnu, regionalnu i podršku države, možemo tu našu graševinu staviti i u potpunu funkciju, baš kao i što je današnja tema, vinski turizam. Moramo poraditi na novim i boljim smještajnim kapacitetima, za nove investicije koristiti sredstva europskih fondova te sa našom graševinom pokrenuti turizam u ovim krajevima. Pozivamo sve - dođite u našu Slavoniju. - rekao je župan Alojz Tomašević

Nakon završetka Simpozija u dvorištu dvorca Turković dodijeljene su i nagrade najboljim na natjecanju u kvaliteti, a u pomoć predsjedniku Kutjevačkih vinara Ivanu Grgiću i predsjedniku Graševine Croatica Josipu Paviću u dodjeli nagrada pridružio se i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Od ukupno 128 uzoraka graševine, 6 graševina dobilo je Veliku zlatnu medalju, 51 graševina dobila je zlatnu medalju, 60 graševina je dobilo srebrnu a 6 brončanu medalju. Najkvalitetnija vina, koja su dobila najveći broj bodova za kvalitetu dobila su Šampionske titule: u kategoriji za mladu graševinu – berbe 2018. godine, Božo Metković iz Konavla, u kategoriji zrelih graševina Iločki podrumi za graševinu berbe 2011., u kategoriji predikatne graševine Kutjevo d.d. za graševinu ledeno vino iz 2015. godine, a prvi puta za kategoriju pjenušava graševina šampionsku titulu dobio je Ivica Perak za pjenušavu graševinu berbe 2016. godine.

Hvaleći graševinu ministar Tomislav Tolušić je istaknuo da kad se govori o graševini, da je za tu priču najmeritornije upravo Kutjevo i Požeško-slavonska županija. Ne želeći nikoga naljutiti, zaključio je da najkvalitetnija vina dolaze upravo iz ovog kraja.

 – Tu je puno malih, srednjih i velikih vinara, ozbiljna koncentracija, ozbiljne vinske priče na jednom relativno malom području. Vino graševina je naša najprodavanija sorta, sorta koja ima ogroman potencijal, veliki izvozni potencijal, sorta koju prepoznaju i strana tržišta. Na graševini Slavonija sigurno može graditi svoju vinsku budućnost, a ministarstvo je tu da pomogne kroz Vinsku omotnicu, kroz Program ruralnog razvoja, novi Zakon o vinu te smanjenje fiskalnih nameta koji su sad smanjeni u odnosu na prošla vremena. Stoga moramo dati podršku upravo ovim vinarima. – rekao je ministar Tomislav Tolušić.

Pročitano 3201 puta