Ponedjeljak, 03 Lipanj 2019 09:40

Smotra folklora “Dođi diko večeras na sijelo”

KUD “Berda” Brestovac i ove godine organizirali su svoju Smotru folklora pod nazivom  “Dođi diko večeras na sijelo”. Smotra se održava pod pokroviteljstvom općine Brestovac i Županije Požeško-slavonske.

Kulturno-umjetničko društvo  „Berda“  je osnovano 1996.godine.  Djeluje u tri  sekcije: pjevačkoj, plesačkoj i tamburaškoj. Broji oko 60-ak članova. Sudjelovali su na raznim smotrama folklora diljem naše domovine, bili su gosti i u susjednoj Bosni i Hercegovini. Nastupili su i na 20. Smotri folklornih pjevačkih skupina Slavonije, Baranje i Srijema: „Alaj pjevam i pjevati znadem!“ koja se održala u KKD„I.Brlić Mažuranić“,  u Slavonskom Brodu te smotri izvornog pučkog pjevanja Požeško-slavonske županije u Biškupcima, Organizatori su smotre folklora „Dođi diko večeras na sijelo“  te božićnog koncerta s etno revijom pod nazivom „S pjesmom u susret Božiću“.

Redoviti su sudionici Županijskog kulturnog Mozaika u organizaciji Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije, na kojemu je stručno povjerenstvo odlučilo kako će društvo ove godine predstavljati Županiju na Vinkovačkim jesenima, a muška pjevačka skupina društva izabrana je kao predstavnik Županije na Smotri muških pjevačkih skupina Hrvatske u Ivanić gradu.

Na ovogodišnjoj Smotri folklora sudjelovali su KUD „Berda“  i Tamburaški orkestar KUD-a „Berda“ Brestovac, Kud „Matija Gubec“ Ilača, Kud “Sveta Jana”  Gorica Svetojanska i Kud „Eugen Kumičić“ Slavonski Brod.

Sve prisutne su prije početka pozdravili zamjenik načelnika općine Brestovac Jozo Buće i župan Alojz Tomašević koji je naglasio važnost ovakvih događaja jer prenose i održavaju tradiciju starih slavonskih običaja i kulture.

Pročitano 2168 puta