Utorak, 04 Lipanj 2019 11:37

Održana Redovna godišnja izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije

Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije održala je svoju Redovnu godišnju izvještajnu skupštinu. Skupštinu i delegate na skupštini posebno su pozdravili zamjenik župana Željko Jakopović, potpredsjednik HVZ Nikica Mužević, pročelnik odjela Civilne zaštite i Službe 112 Slavko Marinac, zamjenik gradonačelnice Pakraca Marijan Širac, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i županijski vatrogasni zapovjednik Josip Ugrin.

Izvješće o radu prikazano je kroz video i audio prezentaciju podnio predsjednik Vatrogasne zajednice  županije Željko Petrović, a delegati Skupštine prihvatili su izvješća o radu, financijska izvješća i plan rada za slijedeće razdoblje do 2020. godine. U sklopu Vatrogasne zajednice  županije djeluje 54 Dobrovoljnih vatrogasnih društava u naseljima i 2 Dobrovoljna vatrogasna društva u gospodarskim subjektima.

Na području županije imamo i dvije profesionalne Javne vatrogasne postrojbe, u gradu Požegi s 20 djelatnika i na području županije koja je dislocirana sa 20 djelatnika na 9 Vatrogasnih centara općina i gradova. U odnosu na neke prijašnje godine, protekla godina bila je zadovoljavajuća i po broju požara, ali i djelovanja i spašavanja od poplava i elementarnih nepogoda. Zahvaljujući boljoj fiskalnoj situaciji u općinama, gradovima i županiji i financijsko stanje u cjelokupnom vatrogastvu je bolje, jer se redovno isplaćuju sve zakonske obveze, ali i dodatna sredstva zbog boljih punjenja proračuna lokalnih jedinica. Općenito stanje u vatrogastvu Požeško-slavonske županije je zadovoljavajuće, posebno po pitanju obučavanja vatrogasaca, a sve bolje je i po opremanju.

Desetak godina iz donacija europskih država, najviše iz austrijskog Tirola, sva vatrogasna društva su zadovoljavajuća po pitanju vatrogasnih vozila i opreme. Sve su to bila polovna vozila, no u dobrom stanju koja će naše vatrogasce služiti niz godina. Sada je brigu o redovnoj nabavci vatrogasnih vozila preuzela i država pa se ove godine očekuje samo s te osnove nekoliko vatrogasnih cisterni, navalnih vatrogasnih vozila i vozila za šumske požare.

Istaknut je problem koji se uočava, smanjeni broj mladih članova, no za sada brojna vatrogasna društva imaju dovoljno djece i vatrogasne mladeži. No tome se treba još više posvetiti i pojačati pomlađivanje kadra i uključivanje mladih, u čemu je nekoliko zadnjih godina pomogao i Vatrogasni ljetni kamp u Fažani, gdje borave mladi vatrogasci. Kod nekih društava vidi se povećanje broja djece i mladeži upravo zbog mogućnosti odlaska u kamp u Fažanu.

Bolje dane za vatrogastvo općenito, a posebno na području Požeško-slavonske županije očekuje se od novog Zakona o vatrogastvu i svakako povoljnijeg fiskalnog stanja općina, gradova i županije.

Na Skupštini su uručene i nagrade za zaslužne, tako je Đuro Šurbek iz DVD Velika primio nagradu za životno djelo, a Mato Ramić iz DVD Bektež odlikovanje za posebne zasluge u vatrogastvu. Zahvalnice Vatrogasne zajednice županije za dobru i dugogodišnju suradnju primili su Slavko Marinac, Borislav Horvat, Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac i Stanica za tehnički pregled Herz iz Požege.

 

Izvor: pozeska-kronika.hr

Pročitano 2794 puta