Četvrtak, 13 Lipanj 2019 14:47

Revitalizacija željezničkih pruga na području Županije

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić sazvao je 8. Koordinaciju župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije koja je održana u vlaku, a koji je krenuo iz Vinkovaca za Zagreb.

Prije polaska vlaka, u izjavi za medije župan Galić je rekao: „Sazvao sam Koordinaciju, koja se inače održava u našoj vijećnici u Vukovaru i Vinkovcima, a danas je u vagonu putničkog vlaka koji vozi iz Vinkovaca za Zagreb. Idemo na sastanak u Upravu Hrvatskih željeznica – Putnički prijevoz i Infrastruktura na razgovor oko naših strateških projekata. Mi želimo da u sljedećem financijskom okviru za pet slavonskih županija bude poseban operativni program gdje će svi naši strateški projekti biti predviđeni za financiranje. Isto tako da se ti infrastrukturni projekti pripreme s cijelom dokumentacijom za realizaciju. Želimo sve projekte usuglasiti i zajedničkom suradnjom s Vladom RH, ministarstvima i javnim poduzećima, ubrzati realizaciju projekata u željezničkom, cestovnom, zračnom i riječnom prometu. Na ovaj način željeli smo istaknuti važnost i značenje željeznice za grad Vinkovce, Vukovarsko-srijemsku županiju i istok Hrvatske.“

Na Koordinaciji su raspravljali i o drugim pitanjima vezanim za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Župan Galić na Koordinaciju je pozvao i župana Alojza Tomaševića, koji se istoj pridružio na dijelu puta prema Zagrebu, kako bi iskazao potporu revitalizaciji pruge Vinkovci-Zagreb, budući je ona važna, kako za Požeško – slavonsku, tako za svih pet slavonskih županija. Razgovaralo se i o rješavanju kritičnih željezničko-cestovnih prijelaza radi povećanja sigurnosti,  kao i o obnovi zapuštenih kolodvora po pojedinim prugama u županijama.

„Mi kao Županija ostvarili smo veliki pomak sa našim projektom koji smo potpisali sa Hrvatskim željeznicama, a to je besplatni vlak za studente koji vozi do Zagreba. Projekt smo predstavili prošle godine, a on je kao takav poslužio kao primjer i model na razini Hrvatske i drugim županijama te se na tu osnovu dovode u pitanje i ostali pravci i gradovi koji nemaju isti standard u kvaliteti tračnica. Namjera nam je da se pruga od Vinkovaca ili još istočno do Zagreba infrastrukturno uredi, da se omogući brzina sukladno planu koji je predviđen, a to je minimalno 140 km/h, pogotovo na djelu Vinkovci-Novska gdje dolazi do usporenja brzine zbog postojanja uskih grla na djelu tračnica, umjesto 140 km/h dolazi se do toga da vlak ide 40 km/h što uvelike povećava vrijeme putovanja. Interes naše Županije je također spojnu prugu Nova Kapela-Požega-Velika i svakako Požega-Pleternica-Čaglin-Našice-Osijek otvoriti. Tražimo od Hrvatskih željeznica da se nastave radovi i da se završi kompletna infrastruktura na tom prostoru, kako bi i taj smjer mogli staviti u punu funkciju te studentima koji gravitiraju prema Osijeku da također ostvare mogućnost sufinanciranja prijevoza. Više ćemo o tome govoriti na sljedećoj sjednici Vlade.“ rekao je župan.

Pročitano 2441 puta