Ponedjeljak, 17 Lipanj 2019 09:05

“Večer bećarca i gange” na novootvorenom Trgu bećarca u Pleternici

U Pleternici je na novoizgrađenom Trgu bećarca, održana prva manifestacija nazvana “Večer bećarca i gange”. Trg bećarca izgrađen je u sklopu prekograničnog europskog programa Interreg – IPA CBC i zajedničkog projekta Pleternice i općine Tomislavgrad u Bosni i Hercegovini vrijednog 17,5 milijuna kuna iz kojeg je grad Pleternica dobio središnji trg, dok je u Tomislavgradu izgrađen Trg gange, a oba trga imat će i prostore za promociju te muzejske postave vezane uz bećarac i gangu. Trg je projektirao poznati hrvatski arhitekt Andrija Rusan.

„Pleternica ovim projektom postaje vjerujem i ponos Slavonije jer dobiva prvi i jedini Trg bećarca u svijetu, a bećarac je, znamo, zaštitio i UNESCO. Uz trg je odmah i multimedijalna dvorana koja dolazi iz jednog drugog europskog projekta i doista se na području Pleternice formira jedna nova urbana sredina, jedno reprezentativno središte koje će sigurno služiti i građanima Pleternice, ali i onima koji u Pleternicu žele doći. Pleternica je i svetište Gospe od Suza, dolazi veliki broj turista, bilježimo sve veći broj noćenja i posjetitelja te sam uvjerena kako će ovaj trg i ovaj muzej postati okosnica, okidač još snažnijeg razvoja turizma u ovom dijelu Slavonije. Našim prijateljima koji su došli iz Bosne i Hercegovine želim srdačnu dobrodošlicu u naš grad. Želim da se njihova i naša duša stopi u jedno, da zajedno zapjevamo i zaplešemo i tako da očuvamo običaje i naš identitet u našoj Hrvatskoj.“ -  istaknula je gradonačelnica Antonija Jozić.

Uz pleterničku gradonačelnicu i njenog zamjenika Domagoja Katića, Večeri bećarca i gange prisustvovali su i načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin sa suradnicima, saborski zastupnik Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić i gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

U programu su nastupili domaćini KUD Orljava te Zavičajno društvo KUD Rama iz Pleternice, a pridružili su im se i gosti kulturno-umjetnička društva iz Tomislavgrada i Crnča pokraj Širokog Brijega. Nakon nastupa kulturno-umjetničkih društava, brojnu publiku su nastavili zabavljati tamburaši Satir, a program je vodio Mario Jurković s Radio Slavonije.

Pročitano 2706 puta