Utorak, 18 Lipanj 2019 07:25

Kulturno-umjetničko društvo “Seljačka sloga” Prekopakra obilježili 90 godina postojanja, rada i djelovanja

Proteklog vikenda, 15. i 16. lipnja, bogatim je programom obilježena devedeseta obljetnica Kulturno-umjetničkog društva “Seljačka sloga” Prekopakra koje je osnovano davne 1929. godine, a kroz izvorne narodne nošnje, pjesmu, ples i narodne običaje promiče kulturu i tradiciju ovoga kraja.

Tako je u nedjelju, 16. lipnja, u Prekopakri održan svečani mimohod, odnosno smotra folklora u kojoj su, osim domaćinskog KUD „Seljačka sloga“ prodefilirali i članovi drugih folklornih i tradicijskih društava poput KUD „Lađevčani“ Slunj, KUD „Šijaci“ Biškupci, KUD „Ivo Čakalić“ Kaptol, KUD „Bektež“ Bektež, KUD „Zeleni Gaj“ Gaj, KUD „Lipik“ Lipik i Češke Besede Prekopakra, a osim domaćih, bili su tu i predstavnici Zavičajno – narodnog kluba „Agatharied“ pristigli iz njemačkog grada Misbacha.

Mimohod su s veseljem pozdravili brojni žitelji Prekopakre tako što su prigodno ukrasili svoje kuće te počastili sudionike osvježavajućim pićima i drugim lokalnim specijalitetima.

Poslije mimohoda, u posebno postavljenom šatoru iza prekopakranske škole upriličen je kulturno-umjetnički program na kojem su se predstavili KUD-ovi, kao i Tamburaški orkestar Pakrac.

Tom je prigodom okupljene goste i uzvanike pozdravila predsjednica KUD-a „Seljačka sloga“ Prekopakra Dubravka Arland koja je zahvalila svima onima koji su pripomogli u organizaciji ove velike devedesete obljetnice kulturno umjetničkog društva koje je oduvijek bilo mjesto okupljanja Prekopakrana i u kojem su trag ostavili brojni žitelji ovog sela.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević naglasila je čast i obvezu čuvanja običaja i nasljeđa koje su nam ostavili naši stari, čak i u onim vremenima u kojima se nisu smjeli isticati hrvatski običaji. Ona je u svojem govoru istaknula i pomladak koji trenutno djeluje u KUD „Seljačka sloga“ kao potvrdu da će „Sloga“ slaviti još puno rođendana.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević čestitao je stanovnicima Prekopakre i članovima KUD „Seljačka sloga“ ovako dugu tradiciju čuvanja hrvatske pjesme i običaja, naglasivši kako ona mora biti zapisana te napomenuvši kako je još važnije da bude tamburicom prenesena na mlađe generacije.

Obraćajući se svojim sumještanima pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška čestitao je „Slozi“ to što su s ljubavlju ovih devedeset godina čuvali našu tradiciju, napose u vremenima obrambenog Domovinskog rata, čemu svjedoči borba hrvatskog naroda za slobodom, neovisnošću i očuvanju baštine, tradicije i identiteta ovog kraja.

Izvor: compas.com.hr

Pročitano 3694 puta