Četvrtak, 03 Listopad 2019 08:18

Započeli Dani hrvatskog turizma u Slavoniji

U Vukovaru je otvoren tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske - Dani hrvatskog turizma koji se održava u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore od 2. do 5. listopada 2019. godine u Slavoniji.

Trodnevni program ove manifestacije donosi pregršt edukativnih radionica i prezentacija, a uz već tradicionalni susret s predstavnicima Vlade RH te Hrvatski turistički forum, ovogodišnji Dani hrvatskog turizma okrunit će se dodjelom nagrada i priznanja najboljima u akcijama Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore.

Dani hrvatskog turizma otvoreni su „Panelom s Vladom“ na kojemu su sudjelovali pet slavonskih župana. Župan Alojz Tomašević pojasnio je mogućnosti razvoja turizma u našoj županiji te tendenciju povećanja smještajnih kapaciteta. Županija provodi zadnje dvije godine sufinanciranje svakog novog ležaja, te povećanje kvalitete smještaja postojećih ležaja. Samo u 2019.g. sufinancirano je 47 ležaja sa ukupnim iznosom od 144.500,00 kn.  Pri tome je istaknuo:“ Požeško-slavonska županija sastoji se od dvije prostorno odvojene cjeline Požeške kotline i Pakračko-lipičkog kraja. To je područje koje je okruženo sa planinskim vijencem od 5 planina  koje su isprepletene planinarskim i biciklističkim stazama kojih je ukupna dužina preko 800 km.Stoga naša županija razvija cikloturizam, jer smo idealna županija za istraživanje na dva kotača. Od drugih selektivnih oblika turizma prednjači izvrsna gastronomija u kojoj preko standarda Okusi Zlatne Slavonije nudimo tradicionalna i domaća slavonska jela. Iznimno smo ponosni na vrhunska vina, poglavito Graševinu s naših vinogorja, a važan adut nam je nedirnuta i očuvana priroda i aktivni odmor koji se sve više razvija.“

„Od samog početka mandata Vlada Republike Hrvatske usmjerena je na poticanje razvoja hrvatskog kontinenta u kojem veliku ulogu ima sektor turizma i ugostiteljstva. Upravo zato smo odlučili ove godine održati Dane hrvatskog turizma u Slavoniji. Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma posebni su što se ne održavaju na jednom mjestu već u pet županija Slavonije, Baranje i Srijema. Destinacije u Hrvatskoj ne možemo više promatrati kao jedno mjesto, turizam nadilazi administrativne granice i zato su ovi Dani hrvatskog turizma posebni, jer predstavljaju ono na čemu gradimo budućnost turizma, a to je zajedničko predstavljanje i razvoj destinacija koje iako su posebne na svoj način, čine jednu cjelinu, zaokruženu turističku priču. Uz ovogodišnje Dane hrvatskog turizma održavaju se brojna i raznolika događanja u županijama domaćinima upravo kako bi Slavoniju predstavili na način koji zaslužuje, a to je kao destinaciju bogatu sadržajima, ljepotama, kulturom te neizostavnim dijelom hrvatske turističke ponude.“ istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom otvorenja Dana hrvatskog turizma.

„Izuzetno mi je drago što se Dani hrvatskog turizma po prvi puta u povijesti održavaju u kontinentalnom dijelu naše zemlje i to upravo u Slavoniji, našem još uvijek pomalo neotkrivenom turističkom biseru. Siguran sam kako će ovaj tradicionalni turistički skup, koji okuplja preko 1000 sudionika, biti dodatni vjetar u leđa promociji i daljnjem pozicioniranju Slavonije, kako na domaćem tržištu, tako i na inozemnim tržištima koja sve više prepoznaju ovu regiju kao poželjnu i autohtonu turističku destinaciju“, izjavio je direktor HTZ-a Kristijan Staničić, dodavši kako je siguran da će se svi Slavonci pokazati kao odlični domaćini.“

„Proteklih smo godina svu pozornost usmjeravali na svoju prekrasnu obalu, a zanemarivali kontinentalni dio zemlje. Veseli me što se to u posljednje vrijeme mijenja, pa sve više pozornosti posvećujemo i unutrašnjosti zemlje koja itekako ima turističkog potencijala. Mi Slavonci jako dobro znamo koliki je potencijal našeg zavičaja, ali moramo se pobrinuti da za to doznaju i ostali. Zato je važno da pametno gradimo brend Slavonije i općenito unutrašnjosti zemlje. Uz gastronomiju i lokalnu kulturu, gostima moramo ponuditi i druge sadržaje. Prije svega se moramo specijalizirati, orijentirati se na ciljane niše, poput cikloturizma ili agroturizma, koje privlače turiste tijekom cijele godine, a ne samo nekoliko mjeseci sezone“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Glavni dio programa započinje 03. listopada kad su za sudionike organizirane tri prezentacije koje obuhvaćaju posjet Slavonskom Brodu, Bukovlju gdje je smješten prvi brodski salaš – Eko – etno Salaš Savus gdje će biti održano predavanje Pokret Farm to Table. Zatim, posjet Požegi i Kutjevu gdje će se održati radionice i degustacije Vinska priča – graševina te posjet Parku prirode Papuk i Parku šumi Jankovac gdje će se održati obilazak te predavanje Papuk, tajanstveni dragulj Slavonije.

Na kraju dana u večernjim satima u Vinkovcima dodijelit će se prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) te ljude u turizmu.

Drugi dio nagrada dodijelit će se u petak, 04. listopada u Osijeku za 10 najboljih u turizmu, i to u sljedećim kategorijama: Turistička destinacija godine, Nagrada za održivi turizam, Plaža godine, Turistički događaj godine, DMK Putnička agencija godine, Restoran godine, Marina godine, Kamp godine, Hotel godine, nagrada „Anton Štifanić“ u kategoriji tvrtka/ustanova/udruga te pojedinac, Nagrada za životno djelo te Posebno priznanje za izniman doprinos turizmu Republike Hrvatske.

Organizatori skupa su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora koji ovu manifestaciju zajedno organiziraju već dvanaestu godinu za redom. Generalni sponzor Dana hrvatskog turizma je Hrvatska elektroprivreda - tradicionalni pokrovitelj očuvanja hrvatske kulture i baštine.

                                  

Pročitano 1778 puta